Prof. Dr. Emiroğlu: Alkol ve aşırı kilo karaciğerin en büyük düşmanı

Karaciğer naklinde hastalığın türü ya da bağışçıların durumuna göre, ayrı yöntemler uygulanabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Emiroğlu: Alkol ve aşırı kilo karaciğerin en büyük düşmanı

Karaciğer naklinde hastalığın türü ya da bağışçıların durumuna göre, ayrı yöntemler uygulanabiliyor. Ancak en sık uygulanan yöntem altın standart olarak bilinen orthotopik karaciğer nakli. Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, karaciğer sirozu sebepleri arasında en sık hepatit, safra yolu iltihabının ve taşının, alkol ve son zamanlarda fazla kiloya bağlı karaciğer yağlanmasının geldiğini söyledi.

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi, Karaciğer Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, bu hastalıkların yavaş ilerlemesi sebebiyle hastaların uzun süre normal bir yaşam sürdürdüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Emiroğlu, hastalığın kendini belli ettiğinde karaciğer yetmezliği, asit gelişimi, ağır sarılık, kemik dokusu bozuklukları, pıhtılaşma bozukluğu, kapı toplar damarında yüksek tansiyon ve beyin hastalıklarına yol açtığını ifade etti. Emiroğlu, hastalığın belirtilerini iştahsızlık, halsizlik, zayıflama ve bağırsak bozukluklarının yanı sıra yemeklerden sonra uyuklama, geceleri uykusuzluk çekme olarak sıraladı. Emiroğlu’nun verdiği bilgiye göre; hastalık ilerlediğinde bu belirtilerin yanı sıra hastada kişilik ve davranış değişikleri görülebiliyor. Kilo kaybı, idrar miktarında azalma, aşırı halsizlik yaşanmasıyla hasta komaya girebiliyor. Bu belirtiler de görüldüğünde artık hastanın karaciğeri vücudun ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geliyor yani karaciğer yetmezliği ortaya çıkıyor. Ancak bu sinsi hastalık bazen karaciğer kanseri ile de karşımıza çıkabiliyor.

Emiroğlu, karaciğerin işlevini bozulup, çalışmaz hale gelmesi durumunda tek seçeneğin karaciğer nakli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Remzi Emiroğlu, ülkemizde karaciğer nakil operasyonlarının dünya standartlarında yapıldığını belirterek nakil operasyonlarının da farklı yöntemleri olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: “Orthotopik karaciğer nakli, En sık kullanılan karaciğer nakli türü. Orthotopik karaciğer naklinde alıcının karaciğeri tamamen çıkarılıyor ve yerine canlı vericiden ya da kadavradan alınan karaciğer takılıyor. Eğer nakil, canlı vericiden yapılıyorsa karaciğerin yarısı alınıyor ve nakil yapılıyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan ise karaciğerin tamamı alınarak naklediliyor. Orthotopik karaciğer naklinde diğer nakil türlerine göre daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Çünkü hastalıklı karaciğer tamamen çıkarılıyor bu sayede ileride gelişebilecek kanser ve hastalık nüksü ihtimali de düşüyor. Ayrıca karaciğer aynı yere takıldığı için kan akımları daha rahat oluyor ve o bölgedeki damar ve safra yolları çok kolay bir şekilde birbirine bağlanabiliyor.”

BEYAZ ŞEKER KARACİĞERİN DÜŞMANI

Prof. Dr. Remzi Emiroğlu karaciğer sevip sevmedikleriyle ilgili şu uyarıları yaptı: Güçlü bir antioksidan olan 'silymarin' zarar görmüş dokusunu yeniden yapılandırdığı için enginarı sever. Deve dikeni, ada çayı karaciğer için faydalıdır.
Meyvedeki şekeri sever, fakat fazla miktardaki beyaz şekeri sevmez. Pek çok işlemden geçirildiği ve kepekten ayrıştırıldığı için kolesterol ve bazı kanser türlerine yol açan beyaz unu sevmez. Yağlı, kızartılmış, yüksek kolesterollü yiyecekleri, salam, sucuk gibi şarküteri ürünlerini yükünü artırdığı için sevmez. Kendisini yorduğu için alkolü sevmez. CİHAN

Yorumlar