Prof. Dr. Derman: Meyhanede sema icrası görmek bizleri yıpratıyor

Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uğur Derman, "Mevlevihanelerde başta Mevlevi ayinleri olmak üzere musiki de icra edilmiştir.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Derman: Meyhanede sema icrası görmek bizleri yıpratıyor

Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uğur Derman, "Mevlevihanelerde başta Mevlevi ayinleri olmak üzere musiki de icra edilmiştir. Bugün ise ne yazık ki düğünlerde, meyhanelerde sema icra ediliyor. Bu manzarayı görmek bile bizleri yıpratıyor. Bu durumun nasıl önüne geçilecek bilemiyorum." dedi.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 'Günümüzde Yurtiçi Mevlevihanelerinin Durum ve Konumları' konulu ulusal sempozyum, Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda başladı.
Sempozyumun açılışına Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Konya Büyükşehir Genel Sekreteri Haşmet Okur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Ayrıca Mevlana hakkında çalışma yapan bilim adamları ve uzmanların katıldığı sempozyumda 'Türkiye Mevlevihaneleri' adlı bir de fotoğraf sergisi açıldı.

"ÜZERİMİZE BİR BORÇ OLDUĞUNA İNANIYORUZ"

        Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Konya açısından son derece önemli günler yaşıyoruz. Bu dönemde var olan aktiviteler Selçuk Üniversitesi tarafından ayrı bir hassasiyetle desteklenmekte. Son birkaç yıldır da üniversitemiz bünyesinde bulunan dünyada ilk ve tek olan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, bu aktiviteler içerisinde mümkün olduğu kadar yer almaya gayret ediyor. Biz buna ayrı bir önem veriyoruz. Bunun, Selçuk Üniversitesi'nin üzerine bir borç olduğuna inanıyoruz. Mevlana Araştırmaları Enstitüsü, yaptığı araştırmalar, düzenlediği bu aktiviteler ve devam eden lisans üstü çalışmalarla alanda ciddi bir boşluğu doldurmaya çalışıyor." dedi.

Rektör Prof. Dr. Gökbel, sempozyumun yurt içindeki Mevlevihanelerin durumu, konumu ve korunması için neler yapılabileceğinin değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise "Sempozyumumuzda Mevlevihanelerin nasıl kullanılması gerektiğini ve Mevlevihaneleri aslına uygun şekilde koruma konusunda dikkat edilmesi gereken hususları bilim adamları ve uzmanlar eşliğinde masaya yatıracağız. Mevlevihaneler hiç şüphe yok ki insan-ı kamil yetiştirme ocaklarıydı. Buralarda Kur’an-ı Kerim, Arapça, Farsça ve Mesnevi Şerif dersleri okunmakta ve güzel sanatların en ince örnekleri sunulmaktaydı. Eski geleneklerin yeniden canlandırılması ve bu tarihi mekanların korunması son derece önemli." diye konuştu.

"DÜĞÜNLERDE SEMA GÖRMEK BİZLERİ YIPRATIYOR"

Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uğur Derman, 'Güzel Sanatlar Mektebi Vasfıyla Mevlevihaneler' konulu sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Derman, "Tarihimiz boyunca dergahlar insanları iyiye, güzele ve doğruya götürmeye çalışmışlardır. Bu amaçla bilhassa İstanbul'da 400’e yakın dergah vardır. Bunlar bulunduğu mahallenin manevi karakolu konumundaydı. Mevlevi dergahları kuruluşu itibariyle diğerlerinden farklı olarak sanata çok eğilmiş ve kıymet vermiştir. Bu gittikçe daha da gelişmiştir. Mevlevihanelerde başta Mevlevi ayinleri olmak üzere musiki de icra edilmiştir. Bugün ise ne yazık ki düğünlerde, meyhanelerde sema icra ediliyor. Bu manzarayı görmek bile bizleri yıpratıyor. Bu durumun nasıl önüne geçilecek bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Sunumunun ardından Konya Valisi Muammer Erol, Prof. Dr. Mustafa Uğur Derman’a bir teşekkür plaketi takdim etti.

        "İNSAN-I KAMİL OCAKLARI MEVLEVİHANELER"

        Ardından 'İnsan-ı Kamil Ocakları Mevlevihaneler' konulu özel oturuma geçildi. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara'nın oturum başkanlığı yaptığı panelde; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Yeniterzi 'Tarihi Süreçte Mevlevihanelerin İnsan Yetiştirmedeki Rolü', Şefik Can Uluslararası Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği Üyesi Nur Artıran 'Geçmişten Günümüze Mevlevi Sohbetleri', İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, 'Mevlevilik Sanatı ve Musiki' ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı, 'Geçmişten Günümüze Sema Algısı ve Mevlevihanelerde Semazen Yetiştirme' konulu sunumlarını gerçekleştirdi. İki gün sürecek sempozyumda 8 ayrı oturumda gerçekleştirilecek.
CİHAN

Yorumlar