Prof. Dr. Çobanoğlu: Pozitif ayrımcılık yasalar çerçevesinde ifade edilmeli

Son 20 yıldır, dünyanın çeşitli ülkelerinde kadınların karar alma mekanizmalarında yeterince temsil edilmelerini sağlayacak destek politikaları oluşturulduğunu söyleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Çobanoğlu: Pozitif ayrımcılık yasalar çerçevesinde ifade edilmeli

Son 20 yıldır, dünyanın çeşitli ülkelerinde kadınların karar alma mekanizmalarında yeterince temsil edilmelerini sağlayacak destek politikaları oluşturulduğunu söyleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, kadınların istihdam, siyaset gibi alanlardaki etkilerini arttırabilmek ve toplumsal gelişimimizi sağlamak için pozitif ayrımcılığın yasalar çerçevesinde ifade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Kadın Sorunları Araştırma Derneği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Yetki ve Karar Sürecinde Kadın” konulu konferans düzenlendi.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonunda düzenlenen konferansa çok sayıda akademik, idari personel ve öğrenci katıldı. Konferansın açılışından konuşan Kadın Sorunlarını Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Zerrin Söylemez, dernekte ortak eğitim ve sağlık konulu faaliyetler, projeler yaptıklarını söyledi.

Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, 20. Yüzyılda geleneksel yaşam biçimlerinden çağdaş yaşam biçimlerine yönelişin kazandığı ivme ve özellikle seçme ve seçilme konusunda yasalarda yapılan eşitlikçi düzenlemeler, kadın siyasal katılımında görüntü değişikliğine yol açtığını vurguladı.

Günümüzde kadın siyasal katılımının erkeklerle eşit düzeye gelemediğini belirten Prof. Dr. Çobanoğlu, "Özellikle siyasal karar mekanizmalarında yer alma konusunda cinsler arası eşitsizlik çok belirgin bir biçimde varlığını sürdürmekte ve kadınlar erkeklerin çok gerisinde kalmaktadır" diyerek, kadınların siyasi karar alma ve kamu yönetimine katılımı demokrasi ve toplumsal cinsiyet eşitliği için önemli bir koşul olduğunu ifade etti.

Son 20 yıldır, dünyanın çeşitli ülkelerinde kadınların karar alma mekanizmalarında yeterince temsil edilmelerini sağlayacak destek politikaları oluşturulduğunu söyleyen Çobanoğlu, “Uluslararası sözleşmelerde cinsler arası eşitlik ve pozitif ayrımcılık kavramları ulusal hukuk düzenlerine aktarılmaya çalışılmaktadır. Kadınların istihdam, siyaset gibi alanlardaki etkilerini arttırabilmek ve toplumsal gelişimimizi sağlamak için pozitif ayrımcılığın yasalar çerçevesinde ifade edilmesi üzerinde durulması gereken bir husustur.” diye konuştu.

“Ev kadını ya da meslek sahibi fark etmez ama başkalarının kararlarına bağımlı değil, birey olarak kararlarını alan toplumsal dönüşüm oluşturmayı hedefleyen insan olmak lazım” diyen Çobanoğlu, kadınların her yerde üreterek var olmaktan ve toplumsal konumlarını güçlendirerek var olmaktan vazgeçmemelerini söyledi.
CİHAN

Yorumlar