Prof. Dr. Arı: Türkiye, İslam dünyasının ekolüdür

Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Arı: Türkiye, İslam dünyasının ekolüdür

Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, "Aslında Türkiye, İran ve Suudi Arabistan arasında bir uyum yakalanabilse, bölgedeki birçok sorun daha kolay çözülebilir. Çünkü Türkiye İslam dünyasının ekolü durumundadır." dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen 'Müstakil Düşünceler Konferansı'nda konuşan Arı, Rusya’ya Kırım sorununda izlediği politika sebebiyle Avrupa’dan bir takım yaptırımlar yapılabileceğini söyledi. Arı, "Yeni bir soğuk savaşın olması pek mümkün gözükmese de, Rusya’ya batıdan bazı kınamalar geliyor. Bu kınamaları, bir takım ekonomik yaptırımlar izleyebilir. Bu soruna Türkiye’nin müdahil olmaması, bir anlamda yararına oldu diye düşünüyorum. Rusya ve Ukrayna ile olan ticari ilişkilerimizin zedelenmemesi için konuya bir adım geride yaklaşmak daha iyi olacaktır. Avrupa’daki çoğu ülkenin Rusya’ya enerji bağımlılığı var. Bu sebepten süreç hiçbir zaman askeri boyut kazanmayacaktır." diye konuştu.

Suudi Arabistan’ın Katar ile olan ilişkilerini koparma noktasına geldiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Tayyar Arı, Arap dünyasının, güncel sorunlara net bir duruşu olmadığını savundu. Prof. Dr. Tayyar Arı şunları kaydetti: "Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler'i terör örgütü olarak tanımasının ardından Katar ile olan ilişkilerini koparma noktasına gelmiştir. Bu gelişme Arap dünyasında yeni bir ayrışmaya sebep olmuştur. Genel olarak Arap dünyası, Suriye politikalarında da birleşememiştir. İsrail ve ABD, Suriye’deki iç savaşın sürmesini ve iki tarafın da kazanan olmamasını istiyorlar. Bu durum Avrupa’nın da işine geliyor. Suriye içinde bulunduğu bu durumla, bölgede İslami sempatisi olan İran gibi ülkelerin de itibarını yok etmiştir. Aslında Türkiye, İran ve Suudi Arabistan arasında bir uyum yakalanabilse, bölgedeki birçok sorun daha kolay çözülebilir. Çünkü Türkiye İslam dünyasının ekolü durumundadır." CİHAN

Yorumlar