Prof. Dr. Aksu: Uyuma sorunu yaşıyorsanız yatmadan 3 saat önce yemek yiyin

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku şikayetlerinin günümüzde artan sorunlardan birisi olduğunu belirterek, uykuyu engelleyen birçok faktöründe bulunduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Aksu: Uyuma sorunu yaşıyorsanız yatmadan 3 saat önce yemek yiyin

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku şikayetlerinin günümüzde artan sorunlardan birisi olduğunu belirterek, uykuyu engelleyen birçok faktöründe bulunduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Aksu, iyi bir uyku ve uykuyu alamama şikayetlerini ortadan kaldırmak için yatağa gitmeden 2-3 saat önce yiyecekler, 4-5 saat önce kahve, siyah çay, kolalı içeceklerin tüketilmemesini önerdi.

    Uyku yaşamın vazgeçilmez bir sürecidir. Beden ve zihin uykudayken dinlenir, yenilenir. Başarılı ve mutlu bir yaşam için kaliteli uyku gerekir. Sağlıklı uyku ve uyku bozukluklarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, şunları söyledi; “İhtiyaç duyulan uyku süresi yaşa ve kişiye göre değişir. Yetişkinlerde ortalama uyku süresi 7-8 saattir. Bu çocuklukta artar, yaşlılıkta azalır. Sabah dinç uyanıyor, gün içinde uykunuz gelmiyorsa, bu uyku sizin için yeterlidir. Uyku süresi kadar, belki de daha çok, uyku kalitesi de önemlidir. Uykunun 4 ana bölümü vardır.(REM, N1, N2, N3). Bunların sıralaması ve oranı belirli bir düzende olmalıdır. Horlama, apne, huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıklar bu düzeni bozar. Uykumun kaliteli olduğunu nasıl anlarım. Bunun için Polisomnografi (uyku kaydı) yapılmalıdır. Polisomnografide gece boyu 20’ye yakın veri elde edilerek; uyku yapısı, uykuda kalp, solunum, kan oksijeni, nabız v.b. değerlendirilir.”

    Prof. Dr. Murat Aksu, uykuyu bozan hastalıklarının belirtileriyle ilgili olarak, gelen şikayetlerin neler olabileceğini de şöyle sıraladı: "Yeterli süre uyumama rağmen gün içinde yorgun ve uykulu oluyorum. Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum. Akşam saatlerinde veya yatağa girdiğimde bacaklarımda isimlendiremediğim bir huzursuzluk hissediyorum. Uyuyamayacağım fikri akşam saatlerinden itibaren beni endişelendiriyor. Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum. Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanıyorum. Horlamamın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğu söyleniyor. Uykuda nefesimin durduğu söyleniyor. Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum. Geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor. Sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum. Geceleri bacaklarıma kramp girebiliyor. Toplantılarda, okurken veya TV seyrederken uyuyakalabiliyorum. Uykululuk nedeniyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum. Gün içinde zaman zaman dayanılmaz uykululuk atakları yaşıyorum. Çok sık rüya görüyorum. Geceleri uykudan bağırarak ve korku ile uyandığım söyleniyor."

    Aksu, sıralanan sorulardan birkaçına 'evet' cevabı verenlere uyarıda bulunarak “O zaman bir uyku hastalığınız olabilir. Uyku hastalıkları günlük aktivitenizi ve sosyal yaşantınızı bozmasının yanı sıra çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.” dedi.

    Kaliteli bir uyku için neler yapılabileceği hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Aksu, bunları şöyle sıraladı: "Uykunuz geldiğinde yatağa gidin. 20 dakikadan fazla süre geçmesine rağmen uyuyamadıysanız zorlamayın, ortam değiştirin. Sakin bir ortam size yardımcı olacaktır. Yatak odasını; yemek, çalışmak, spor yapmak amacıyla kullanmayın. Oda ısısı 18-22 derece arasında olmalı; havalanmış, sessiz, ışık almayan bir ortam sağlanmalıdır. Yatak ve yastık rahatsız edici olmamalı, kiloya ve varsa ortopedik rahatsızlıklara uygun yatak seçilmeli. Gündüz saat 16.00’dan sonra uyumak, gece uykusunu bozabilir. Gündüz uykuları 20-30 dakikayı geçmemelidir. Yatağa gitmeden 2-3 saat önce yiyecekler, 4-5 saat önce kahve, siyah çay, kolalı içecekler kesilmelidir. Açsanız yatmadan önce ayran, yoğurt tüketmeniz uygun olabilir. Egzersiz uykuyu rahatlatır. Ağır egzersiz, uykuya yakın saatlerde yapılmamalı, 4 saat önce kesilmelidir. Germe-gevşeme egzersizleri, uyku saatine dek yapılabilir." CİHAN

Yorumlar