Prof. Döndüren: Haram ile kazanılan servet saman alevi gibi kaybedilecektir

Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren, haram ile kazanılan servetin saman alevi gibi kaybedileceğini belirterek, "Allah’ın rızası dairesi içerisinde yapılan ticaret, ibadet hükmüne geçecektir.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Döndüren: Haram ile kazanılan servet saman alevi gibi kaybedilecektir

Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren, haram ile kazanılan servetin saman alevi gibi kaybedileceğini belirterek, "Allah’ın rızası dairesi içerisinde yapılan ticaret, ibadet hükmüne geçecektir. Dünyadaki bütün insanlar günlük hayatında ticaret yapar. Alış veriş yapması çarşı pazardan alması da birer ticarettir. Bu yaptığımız işlerin Allah’ın emirleri doğrultusunda olması gerekiyor.” dedi.

İş adamlarını ve iş hayatını desteklemek amacıyla faaliyetler ve seminerler düzenleyen Sakarya Girişimci ve Sanayici İş Adamları Derneği (SAGİAD) Akyazı Şubesi Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Hamdi Döndüren’i ağırladı. Prof. Hamdi Döndüren, ticarete hile karıştırma meselesi, karşılıklı satışta rıza, İslâmi temsilde alışverişin önemi, emanet, akitlerin tam yapılması gerektiği konularını ayet ve hadis ışığında anlattı.

Ticarette İslam’i konulara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Döndüren ”Peygamber Efendimiz'in (sas) Mekke’den Medine’ye göçü esnasında kendisine inen ilk ayet ’Veyl Olsun’ diye başlamaktadır. Surede ticaretine hile karıştıranlara ‘Mütaffi’ denilir. Bu nedenle haram ile kazanılan servet, saman alevi gibi kaybedilecektir. Allah’ın rızası dairesi içerisinde yapılan ticaret, ibadet hükmüne geçecektir. Dünyadaki bütün insanlar günlük hayatında ticaret yapar. Alış veriş yapması çarşı pazardan alması da birer ticarettir. Bu yaptığımız işlerde Allah’ın emirleri doğrultusunda olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Ticaretin İslâm’a uygun yapılmasının ayetlerle ve hadislerle desteklendiğine işaret eden Döndüren, ”Müslümanlar kendi aralarında belirlenen şartlara uyarlar. Haksız kazanca yol açacak maddeler müstesnadır. İslam’da haksız kazanca yol açan her şey geri plana atılmıştır. Sahabelerin hayatlarında bunu çok rahat görüyoruz. Ticarette niyet çok önemlidir. İyi niyetle yapılan ticarette Allah karşımıza ona göre müşteri çıkarırken kötü niyetli ticarette Allah ona göre müşteriyi karşımıza çıkarmaktadır. Bir tüccar çekini, senedini ödemeyi niyet alırsa Allah ona ödeme noktasında kolaylık sağlar. İmzayı atarken ödemeye niyeti yoksa Allah muvaffak etmez.” dedi.

Ayrıca, meleklerin kayıt sistemin önemini vurgulayan Döndüren, şöyle devam etti: ”Ticari işlerde beşer şaşar, bazen hesap tutmaz, mizan bozulur, tekrar yapılır. Ama meleklerin kayıt sisteminde herhangi bir sorun bulunmuyor. Mali kayıtta sorun yok. Meleklerin dil sorunu da yok. Kulun amel sistemi üçlü kayıt sistemiyle kayıt altına alınmaktadır. Unutmayalım Kirâmen Katibîn melekleri her saniyemizi kayıt ediyor. Bu melekler her fiilimizi belgeliyor, fotoğraflıyor. Tüm amellerimiz video kaydı misalince kayıt altına alınıyor. Âhiret inancı olan buna dikkat etmesi gerekir.”

Programın sonunda SAGİAD Başkanı Hüseyin Kav, Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren’e hediye takdim etti. Programa; Akyazı Bağımsız Belediye başkan adayı Mustafa Yıldırım, Saadet Partisi Belediye başkan adayı Selman Demirtaş, AKEGDER Başkanı Mehmet Çelik, SAGİAD yönetim kurulu üyeleri, Akyazılı iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.



CİHAN

Yorumlar