Prof. Atay: Görevden alınan emniyetçiler 60 gün içinde iptal başvurusu yapabilir

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk operasyonunda görevden alınan emniyet yetkililerinin, 60 gün içinde başvurmaları halinde, yürütmeyi durdurma ve göreve iade hakkına sahip olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Atay: Görevden alınan emniyetçiler 60 gün içinde iptal başvurusu yapabilir

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk operasyonunda görevden alınan emniyet yetkililerinin, 60 gün içinde başvurmaları halinde, yürütmeyi durdurma ve göreve iade hakkına sahip olduğu belirtildi.

Kamu yararı gözeterek yapılan soruşturma çerçevesinde, mevzuatın dışına çıkmayan emniyet güçlerine siyasi irade tarafından verilen kararlarların hukuka aykırı olduğunu söyleyen Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdari Hukuk Ana Bilim Dalı Profösörü Dr. Ender Ethem Atay, “60 gün içerisinde açılacak davada, görevden alınma işlemi ile birlikte yürütmeyi durdurmasını da talep edebilirler. Mahkeme, yürütmeyi durdurma işlemini kabul eder ise bunun üzerine verilecek kararın hükümet tarafından 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında 7 emniyet müdürü, 13 emniyet müdür yardımcısı, 76’sı şube müdürü, 14’ü daire müdürü ile birlikte, toplam 110 emniyet mensubunun görev yerleri değiştirildi. Söz konusu değişikliğin Devlet Memurları Kanunu kapsamında, kamu hizmeti ve yararının olduğu durumları, ilgililerin görev yerleri mali ve özlük hakları saklı tutulmak üzere değiştirilebileceğine değinen Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdari Hukuk Ana Bilim Dalı Profösörü Dr. Ender Ethem Atay, verilen kararların hangi gerekçeyle verildiğinin önemli olduğuna dikkat çekti.

“Burada kamu yararı var mıdır? Kamu hizmetinin gerekleri böyle bir şeyi zorunlu kılmış mıdır? Mevzuatın soyut olayda tanımış olduğu bu hakkın somut olayla örtüşüp örtüşmediğine bakılması lazım.” diyen Prof. Dr. Atay, söz konusu operasyonda sadece mevzuatın dışında bir işlemin yapılması durumunda görevden alma işleminin uygulanabileceğine değindi. Atay, “İlgililer, görevlerini yerine getirmek amacıyla kanunun kendisine tanıdığı yetkiyi kullanmak suretiyle böyle bir operasyonu yapmışlar ise hükümetin belirli kanadında olan kişilere dokunduğundan dolayı görevden alması bu hukuka aykırıdır. Çünkü kanun, kamu görevlilerine tanıdığı şartları yerine getirme zorunluluğu getirir.” diye konuştu.

"YER DEĞİŞTİRMELER KABUL EDİLEMEZ"

Söz konusu soruşturmadaki iddiaların ciddi olduğunu ifade eden Prof. Atay, “Demokratik bir rejimde bu tür iddiaların üzerine ciddiyetle gitmesi gerekmektedir. Bu sırada operasyonları yapanların şu ya da bu şekilde yorumu yerine bunu ortaya çıkarmak gerekir. Bu tür faaliyetler sadece hükümeti yıpratıyorsa, orada Ceza Hukuku açısından ele alınması gerekir. Ama onlar sadece görevlerini yapmışlar ise cezalandırma anlamında yer değiştirmeleri bir hukuk devletinde kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

Görevden alınma işlemine sebep unsuru oluşturan kamu yararı, kamu hizmetinin somutlaşıp, somutlaşmadığına bakılması gerektiğini ifade eden Atay, görevlilerin tekrar geri dönmeleri konusunda yasal prosedürü şöyle anlattı: “Onun için görevden alındıkları andan itibaren de 60 gün içerisinde dava açmaları söz konusu. Bu davada, görevden alınma işlemi ile birlikte yürütmeyi durdurmasını da talep edebilirler. Mahkeme, yürütmeyi durdurma işlemini kabul eder ise bunun üzerine verilecek kararın hükümet tarafından 30 gün içerisinde yerine getirilmesi gerekmektedir.”




CİHAN

Yorumlar