'Potansiyel başka sonuç başka'

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Esra Özden, Adana’nın potansiyeliyle mevcut durumunun tezat oluşturduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Potansiyel başka sonuç başka'

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Esra Özden, Adana’nın potansiyeliyle mevcut durumunun tezat oluşturduğunu söyledi. Özden “Nedeni yönetim eksikliği” dedi.
Esra Özden, Çağ Üniversitesi Kariyer Merkezi’nin düzenlediği ‘Ekonomiye Yön Verenler Zirvesi’nde öğrencilere seslendi. Özden konuşmasında, Adana’nın potansiyeliyle mevcut durumunun tezat oluşturduğunu belirterek, “Türkiye’nin en verimli topraklarına, en güzel güneşine, kumuna, denizine sahip olacaksın, en stratejik yerde duracaksın, geçmişi uzun yıllara dayanan bir sanayi kültürün, kara, hava, deniz ve demir yolu ulaşımın olacak, ama ‘Biz hak ettiğimiz yerde değiliz’ diyeceksin. Bunun nedeni yönetim eksikliği.” dedi.

ANKARA’DA LOBİ ŞART
Esra Özden konuşmasında, bölgede kamunun gerçekleştirmesi gereken yatırımların yavaş ilerlediğini de belirtti. Özden, “Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi altyapısında henüz bir tek adım atılmadı. Liman kapasitemizin daha da artırılması yönündeki çalışmalar yavaş ilerliyor. Turizmde Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi’nin altyapısını hala tamamlayamadık. Çukurova gibi bereketli toprakların hala yüzde 50’sini suyla buluşturacak sulama alt yapılarını yapamadık. Şehir merkezindeki mobilyacıları, marangozları, plastikçileri organize bölgelere taşıyamadık. Yerel yönetimler, imar planlarını tamamlayabilmiş değil, hızlı tren hattını Mersin’de limanla ve Adana’yla buluşturamadık. Demek ki Ankara’da güçlü bir lobiye ihtiyaç var.” diye konuştu.

AYNI BÖLGEDE 4 FARKLI TEŞVİK
Adana ve Mersin iş dünyasının mevcut teşvik uygulamasından olumsuz etkilenmeye devam ettiğini anlatan TOBB KGK Başkanı Özden, “Yanı başımızdaki Osmaniye’nin 5’inci, Kahramanmaraş’ın 4’üncü bölge teşvik imkanlarından yararlanırken 2’inci bölgenin imkanlarından yararlanan Adana’da ya da 3’üncü bölgenin imkanlarından yararlanan Mersin’de yatırım yapmalarını beklemek iyi niyetten öteye gitmiyor. Ben kabinede bölgenin Ekonomi Bakanı ile temsil ediliyor olmasını iyi değerlendirebildiğimiz düşüncesinde değilim. Sayın Çağlayan’a bugüne kadar Çukurova bölgesine özel teşvik modelini uygulattırabilme imkanımızı kaçırdığımızı düşünüyorum. 200 kilometrekarelik alanda 4 farklı teşvik sistemi uygulanıyor olmasını da doğrusu garip buluyorum.” dedi.

FIRSAT SUNAN SEKTÖRLER
Çağ Üniversitesi öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan Özden, bölgede yakın gelecekte yükselişe geçecek sektörlerle ilgili bilgi de verdi. Öğrencilere böyle bir coğrafyada üniversite öğrencisi olduğunuz için çok şanslı olduklarını söyleyen Özden, “Çağ Üniversitesi gibi genç, dinamik, Avrupa ve Dünya ile entegre bir üniversitede olduğunuz için çok şanslısınız. Bu bölgenin potansiyelini yerinde görebilme imkanı bulduğunuz için çok şanslısınız. Bu çerçevede sizlerin Çukurova Bölgesi’nde yıldızlaşan sektörleri ile ilgili ipuçları vererek dikkatlerinizi bu noktaya çekmek istiyorum. Aranızdan mutlaka girişimciler çıkacak. Eğitim aldığınız bu verimli topraklardan ayrılmayın. Burada turizm (kültür, doğa, deniz, sağlık) turizmi gelişecek. Özellikle tarım ve tarıma dayalı sanayide ihracata yönelik sektörler değer bulacak. Enerji sektörü büyüyecek. Lojistik ve liman taşımacılığı yükselecek, balıkçılık artacak. Organik tarım bir değer olacak, kritik sektör tersane ve gemi yapımı olacak.” diye konuştu.

Çağ Üniversitesi Rektörü Çetin Bedestenci ve Kariyer Merkezi Müdürü Oktay Orel’in de hazır bulunduğu, oturum başkanlığını Doç.Dr. İlhan Öztürk’ün yaptığı etkinlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Borusan Holding Kara Nakliye Operasyon Lideri Hüseyin DAŞ ve Vergi Müfettişi Aytekin Eryılmaz da konuşma yaparak öğrencilerin sorularını yanıtladılar.
CİHAN

Yorumlar