Posta güvercinleri yarışlara sporcu gibi hazırlanıyor

Manisa’da güvercin tutkunları, mayıs ayında yapılacak posta güvercinleri yarışmasına kuşlarını bir sporcu gibi hazırlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Posta güvercinleri yarışlara sporcu gibi hazırlanıyor

Manisa’da güvercin tutkunları, mayıs ayında yapılacak posta güvercinleri yarışmasına kuşlarını bir sporcu gibi hazırlıyor. Tarih boyunca uzak mesafelerle iletişim kurma istek ve ihtiyacının çeşitli yöntemler kullanma arayışına yönelttiği insanoğlu duman, insanın kendisi, posta güvercini, telgraf, telefon ve diğer bazı teknikler kullandı. Bu amaçla kullanılmaları 3 bin yıl öncesine kadar dayanan posta güvercinleri ise 1. ve 2. Dünya savaşlarında da etkili oldu. Günümüzde ise sadece meraklıları tarafından sportif amaçlarla yetiştirilerek yarıştırılıyor.

Manisa’da da posta güvercinleri, yarışmak için sporcu gibi eğitim alıyor. Vitaminli yemlerle beslenen güvercinlere, kısa mesafe uçuşlar da yaptırılıyor. Yarışan posta güvercinleri, başka bir yerden salındıktan sonra yurtlarına döndükleri zaman hem sahiplerini sevindiriyor hem de kıymetleri artıyor. Manisa Profesyonel Posta Güvercini Sevenler Derneği üyesi Abdullah Akpınar, en büyük problemin metabolizma ve nefes olduğunu, bunun için güvercinin metabolizmanın iyi olması gerektiğini kaydetti. Akpınar, altı yedi yıldır bu camianın içinde olduklarını belirterek, beş yıldır profesyonel olarak yaptıklarını söyledi. Manisa’nın en kalabalık ve en gözde derneklerinden biri olduklarını belirterek, “İyi yarışan güvercinlerimiz var. Posta güvercinleriyle uğraşmak çok güzel bir hobi. Bu işle uğraşmak, insanları sıkıntıdan kurtarıyor. Biz de bu işe gönül verdik.” dedi. Antrenman için en son güvercinleri Salihli ilçesi Adalar beldesinden attıklarını ifade ederek, yarışların 11 Mayıs 2014'te başlayacağını, güvercinlerin Kula, Uşak, Afyonkarahisar ve Sivas’tan bırakılacağını kaydetti.

Yarışlara başlamadan önce güvercinlere eğitim verdiklerini anlatan Abdullah Akpınar, “Önce bir kondisyona sokmaya çalışıyoruz. Sabah akşam uçurmaları oluyor. Bunları düzenli olarak yapmaya çalışıyoruz. 5-10 kilometre kısa kısa uçuşlar gerçekleştiriyoruz. Vitaminlerle, minerallerle, yem maddeleriyle destekleyip yarışmalara hazırlıyoruz. Şu an güvercinlerimiz yarışa hazır durumda.” diye konuştu. Fazla enerjinin de kuşa zarar verdiğini vurgulayarak, “Vitamin zehirlenmesi olabiliyor. Fazla enerji, kuşu erken forma sokup batmasına yol açabiliyor. Fazla efor sarf ediyor. Böyle olunca kuşlar, iki üç etapta yoruluyor. Onun için düzenli bir şekilde bakılması gerekiyor.” dedi.

İnsanların kimlik numaraları olduğu gibi posta güvercinlerinde de tanınması için ayaklarına çip takıldığını belirterek, “Kimlik numaraları tarzında bir künyeleri var. Bu çipler, yarıştan gelen veya yarışa gidecek kuşun belli bir bilgisayar sistemine kaydedilmesini sağlar. Yarışa çıkan kuşun kaçta yurduna döndüğünü kaydeden bir sistemdir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar