Portakal ihtiyacının yüzde 8'ni Manavgat karşılıyor

Antalya Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO), bu sene ürünü ağaçta kalan yetiştiriciye destek olmak için portakal tanıtımına başladı. MATSO, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği 'Bizim Tadımız Başka' etkinliği kapsamında vatandaşlara...

Google Haberlere Abone ol
Portakal ihtiyacının yüzde 8'ni Manavgat karşılıyor

Antalya Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO), bu sene ürünü ağaçta kalan yetiştiriciye destek olmak için portakal tanıtımına başladı. MATSO, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği 'Bizim Tadımız Başka' etkinliği kapsamında vatandaşlara ve tatile gelen turistlere 2 bin ton portakal suyu ikram etti. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat'ta geçen yıl 27 bin ton portakal üretiminin gerçekleştiğini ve bunun da ülke genelinde üretilen portakalının yüzde 8'ne tekabül ettiğini söyledi.

Manavgat portakalının tanıtımını Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, MATSO Meclis Başkanı Kerim Erdem, Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin ile manken ve oyuncu Tuğba Özay yaptı.

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, yaptığı açıklamada, Manavgat'ta turizmi destekleyen ve besleyen ana unsurun tarım olduğunu söyledi. Bu bağlamda MATSO olarak bölgede yetişen Manavgat susamı, keçiboynuzu, kekik, tahin ve defne tanıtımına yönelik çalışma yaptıklarını belirten Boztaş, Manavgat susamının coğrafi işaretli ürünler arasında yer alması için Türk Patent Enstitüsü(TPE) gerekli başvuruyu yaptıklarını kaydetti.

Manavgat portakalının damak tadı, suyu, kabuk yapısının diğer yörelere göre farklı olduğunu belirten Boztaş, yaptıkları tanıtımlarla Manavgat portakalını marka haline getirmek istediklerini ifade etti. 2013 yılında ülke genelinde 3 milyon 700 bin ton portakal üretiminin gerçekleştiğini belirten Boztaş, 620 bin tonla yüzde 17'sinin Antalya'da yetiştirildiğini kaydetti. Boztaş, Manavgat'ta geçen yıl 27 bin ton portakal üretiminin gerçekleştiğini ve bununda ülke genelinde üretilen portakalının yüzde 8'ne tekabül ettiğini kaydetti. Boztaş, "Anamur deyince muz, Osmaniye denilince fıstık, Adana denilince şiş kebap, Gaziantep denilince fıstık, gül denilince nasıl Isparta akla geliyorsa Manavgat denilince de susam, tahin, keçiboynuzu, defne, kekik ve portakal akla gelmesini istiyoruz. Hedefimiz Manavgat portakalını marka haline getirmek. Tanıtım çalışmalarımıza başladık. Coğrafi işaretli ürünler arasına alınmasını sağlayarak dünya marka ürün haline getirmek istiyoruz." dedi.

MZO Başkanı Rasim Metin de bu sene yetiştiricinin iç ve dış piyasadaki durgunluk nedeniyle portakalının ağaçta kaldığını söyledi. Yetiştiricinin 20 kuruşa portakalına alıcı bulamadığını belirten Metin, yetiştiricinin, ürününün ağaç dalında çürüyerek zarar etmemesi için iç piyasada tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

Kendisininde Manavgat'ta yaşadığını belirten manken Tuğba Özay, portakal ihtiyacını çiftliğinde yetiştirdiği portakal bahçesinden karşıladığını söyledi. Dalında kalan portakala çözüm üretmek için Manavgat'a geldiğini belirten Özay, portakalın fiyatının ucuz olduğunu, fiyatının 3 kuruş değil hak ettiği değerde olması gerektiğini ifade etti. Manavgat'ta portakal bahçesi bulunduğunu belirten Özay, hasta olmamak için herkesin portakal tüketmesini tavsiye etti. CİHAN

Yorumlar