Polisten kamyonculara: 'Fazla para kazanacağım' diye kendinize riske sokmayın

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, kamyonculara 'aşırı yüklemeden kaçının' uyarısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Polisten kamyonculara: 'Fazla para kazanacağım' diye kendinize riske sokmayın

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, kamyonculara 'aşırı yüklemeden kaçının' uyarısı yaptı. Açıklamada, "Büyük bir vasıtaya arkadan çarpmada ise siz çarpışmanın büyük şiddetiyle zarara uğrayacak ve belki de hayatınızı kaybedeceksiniz. Aşırı yük karayolu yapısını da olumsuz etkilemektedir." denildi.

Yüklemenin, aracın direksiyon, manevra ve yol tutuşunda çeşitli riskler yaratması bakımından önemli olduğuna dikkat çekilen Trafik Hizmetleri Başkanlığı açıklamasında, risklerle karşılaşmamak için yükün, kasaya kuralına uygun dengeli şekilde konulması, bağlanması ve sıklıkla hem aynalardan, hem de mola verildiğinde kontrol edilmesinin gerektiği belirtildi. Açıklamada şu tavsiyelerde bulunuldu: "Yüklemede ilk dikkat edilmesi gereken husus; alınan yükün, yasal taşıma sınırı üzerinde olmamasıdır. Aşırı yükleme araca, karayolu yapısına ve sürücünün performansına olumsuz etkiler yapar. Yük taşımak amacıyla üretilmiş, kamyon, kamyonet ve çekici türü araçlar taşıyacağı toplam yüke göre tasarlanmıştır. Bu taşıtların aktarma organları, servis frenleri ve direksiyon sistemleri taşıyacağı azami yüke göre imal edilmiştir. Dolayısıyla aşırı yükleme yapmak, araca büyük zararlar vermektedir. Araştırmalar, aşırı yükleme nedeniyle aracın ekonomik ömrünün kısalacağı, daha çok bakım onarım gerektireceğini kanıtlamıştır. Bir kamyona, yasal taşıma sınırının yüzde 10’u oranında fazla yük alınması, yakıt sarfiyatını yüzde 6 oranında artırmaktadır. Aşırı yükün, lastikler üzerinde de yıpranmayı hızlandırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Fazla yük, uyguladığı basıncın etkisiyle taşıtın makas ve amortisör sistemleri kadar, lastiklerinin de kullanım ömrünü azaltmaktadır."

AŞIRI YÜK SEBEBİYLE ÖLEBİLİRSİNİZ

Aşırı yüklemenin bir diğer olumsuz etkisinin de fren sistemine olduğuna işaret edilen açıklamada, aşırı yükün iniş eğimli yollarda servis freninin sık sık devreye alınmasıyla ısınacağı ve işlevini yerine getiremeyeceği ifade edildi. Fren balatalarının sıkça değiştirilmesinin zorunlu hale geleceğinin vurgulandığı açıklamada, "Ayrıca durma mesafesi uzayacaktır. Bunun bilincinde olmayan şoförün takip mesafesini uzatmaması ise, arkadan çarpma şeklindeki kazaları artıracaktır. Çarpılan araç küçük bir vasıta ise, çarpışma şiddetinin artması sonucu ölümler olacaktır. Büyük bir vasıtaya arkadan çarpmada ise siz çarpışmanın büyük şiddetiyle zarara uğrayacak ve belki de hayatınızı kaybedeceksiniz. Aşırı yük karayolu yapısını da olumsuz etkilemektedir. Karayolları genellikle 20 yıllık kullanım ömrü hedeflenerek, inşa edilir. Bir karayolunda aşır yüklü araçların bulunması, o yolun çok kısa sürelerle bakıma alınmasına neden olmaktadır. Maliyete çok yüksek olan karayolu inşası ve bakım çalışmalarının finansmanını, yine bizler, hepimiz vergilerle sağlamaktayız. Kısaca aşırı yükleme nedeniyle karayollarımız çabuk yıpranmakta, alt yapı bozulmakta, kasisler ve çukurlar oluşmakta, tekerlek izinde oturma olmakta gibi hasarlar meydana gelmektedir. Böylesine hasarlanmış yollarda araç kullanmak ise sürücülerin sürüş güvenliğini olumsuz şekilde etkilenmektedir. Karayolundaki benzer bozulmaların, bir çok kazanın oluşumunda, doğrudan veya dolaylı etkisi bulunmaktadır." denildi.

Aşırı yüklü bir taşıtı kullanan sürücünün, trafiğe sürekli konsantresinin son derece zor olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, çıkış eğimli yollarda çok düşük hızlarda araç kullanmanın sürücünün dikkatini dağıttığı belirtildi. Bu durumun düşük hız ve viteste, bir de kendisinden daha yavaş seyretmekte olan bir aracı sollamak için şerit değiştirmesi halinde trafiği tamamen durdurabileceği vurgulandı. İniş eğimli yollarda ise servis ve motor frenlerini sürekli kullanmak zorunda kalacağından, balataların ısınmasına veya fren hidroliğinin boşalmasına neden oldukları, halk arasında fren patlaması şeklinde adlandırılan, arızaların sebebinin de genellikle aşırı yük olduğu ileri sürüldü. CİHAN

Yorumlar