Polisten BDP'lilere ayrı, Kırım Tatarları'na ayrı uygulama

Ankara'da Kırım Tatarları ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleri, büyükelçiliklere çelenk koymak istedi. Fakat emniyet güçleri tarafından Kırım Tatarları ile BDP'ye farklı uygulama yapıldı. BDP, İran rejimi tarafından Kürt gençleri...

Google Haberlere Abone ol
Polisten BDP'lilere ayrı, Kırım Tatarları'na ayrı uygulama

Ankara'da Kırım Tatarları ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleri, büyükelçiliklere çelenk koymak istedi. Fakat emniyet güçleri tarafından Kırım Tatarları ile BDP'ye farklı uygulama yapıldı. BDP, İran rejimi tarafından Kürt gençleri ve siyasetçilerin idam edilerek katledilmesini İran Büyükelçiliği önüne siyah çelenk koyarak protesto etti. Polis, BDP'nin İran Büyükelçiliği kapısı önüne çelenk koymasına izin verirken; Kırım Tatarları'nın Rusya Federasyonu Büyükelçiliği kapısına çelenk koymasına izin vermedi. Bu durum Kırım Tatarlarının tepkisine sebep oldu.

Kırım Derneği tarafından Kırım Tatarları'nın vatanlarından sürgün edilişinin 70. yılı sebebiyle Ankara Tandoğan Meydanı'nda miting düzenledi. 'Kırım Tatar Sürgünü'nün 70. Yılı' başlıklı miting sonrası bir heyet, Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önüne siyah çelenk koyup bildiri okumak istedi. Ancak polis engeliyle karşılaştılar. Çevik kuvvet ekipleri, grubun büyükelçiliğe yürüyüp bildiri okumasına engel oldu. Barikatı aşmaya çalışan grubu polis engelledi.

Kırım Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, tepkisini "Bir basın bildirisi yapmamıza dahi engel olanlar utansın. Allah ıslah etsin yanlış yolda olan kardeşlerimizi." diyerek dile getirdi. Emniyet güçleri, büyükelçiliklerin kapısının önüne kadar gidip çelenk konulmasının uygun görülmediğini ifade etti.

Bunun üzerine Kırım Tatarları kendileri gibi basın bildirisi okumak ve siyah çelenk koymak için bu kadar uzak tutulan olup olmadığını sordu. Görevli amir, şu anda böyle bir uygulama olmadığını savundu. Kapıya yakın uygun bir mesafeye çelenk konulmasına izin verildiğini kaydetti. Bu kararın da bakanlık tarafından güvenlik gerekçesiyle alındığını belirtti. Kırım Tatarları ise yasa dışı bir şey yapmadıklarını ve kapıya çelenk koymak istediklerinin altını çizdi.

Fakat emniyet güçleri buna izin vermedi. Yaklaşık bir saat bekletilen Kırım Tatarlarına Rusya Federasyonu Büyükelçiliği kapısına biraz daha yaklaşmasına izin verildi. Ardından ise bildiri okunduktan sonra siyah çelenk büyükelçiliğin demir parmaklıklarına takıldı. Eyleme katılanlar sessiz bir şekilde dağıldı.

Ancak BDP'nin, İran rejimi tarafından Kürt gençleri ve siyasetçilerin idam edilerek katledilmesini protesto etmek amacıyla İran Büyükelçiliği kapısı önüne siyah çelenk koymasına izin verildi. Bu durum "Polisten BDP'ye ayrı, Kırım Tatarları'na ayrı uygulama" şeklinde yorumlandı. CİHAN

Yorumlar