‘Polislerin görevden alınmasında yürütmeyi durdurma kararı verilebilir’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük, rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sonrası görevden alınan emniyet mensuplarının göreve iade için dava açabileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
‘Polislerin görevden alınmasında yürütmeyi durdurma kararı verilebilir’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük, rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sonrası görevden alınan emniyet mensuplarının göreve iade için dava açabileceklerini söyledi. Küçük, mahkeme sürecinin uzun olabileceğini ancak ‘yürütmenin durdurulması’ gibi bir uygulamanın bulunduğunu hatırlattı.

Gazetecilerin emniyete girişinin yasaklanmasını yargıya taşıyan TGC heyetinde yer alan Avukat Gökhan Küçük, başta soruşturmayı yürüten emniyet mensupları olmak üzere Türkiye genelinde görevlerinden alınan polislerin durumuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevapladı. Görevden alınan emniyet görevlilerinin bölge idare mahkemelerine belli bir süre içinde başvuruda bulunabileceklerini ve göreve geri dönüş için dava açabileceklerini kaydeden Küçük, bunun yanında aynı durumdaki kişilerin dava açsın ya da açmasın mahkemeye başvurarak durum tespiti isteyebileceklerini vurguladı. Küçük, “Öncelikle görevden alınanlar bunu hukuki bir mesele haline getirip getirmeyeceklerine karar verecekler. Belli bir süre içinde bölge idare mahkemelerine geri dönüş için dava açmaları gerekiyor. Ama idare mahkemesinde şunu sorgulamaları geriyor: Dava açarlar ya da açmazlar, görevden alıma işlemi neden yapıldı? Bu işlemin konusu, amacı ne? Bu işlem biçim yönünden hukuka uygun mu? gibi unsurlar yönünden mahkemeye taşımaları gerekir.” şeklinde konuştu.

Mahkeme sürecinin uzun olabileceğini ancak yürütmenin durdurulması gibi bir uygulama bulunduğunu hatırlatan Küçük, ilgi kişinin durumunun tespiti için izlenecek yol ile ilgili, “Başvuru sahipleri, İçişleri Bakanlığı’nın tasarrufu olduğu için Danıştay’a müracaat edecekler ve yine böyle uzun bir yargılama süreci işleyecek. Ama 'yürütmenin durdurulması kararı' diye bir karar var. Açık hukuka aykırılık, telafisi güç ve imkansız zararların bir arada bulunduğunu düşünürse mahkeme burada yürütmenin durdurulması kararı verebilir ve görevlerinde kalabilirler. Burada asıl mesele şu; görevden alanlar mahkemenin kararını uygulayacak mı?" bilgisini verdi.
CİHAN

Yorumlar