Polisin darp iddiası adliyeye taşındı

Edirne’de polisin kendilerini darp ettiğini iddia eden iki genç, avukatı aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Polisin darp iddiası adliyeye taşındı

Edirne’de polisin kendilerini darp ettiğini iddia eden iki genç, avukatı aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, geçen Cuma günü il merkezinde gece uygulama yaptı. Uygulama sırasında 16 LV 054 plakalı otomobilin sürücüsü polisin 'dur' ihtarına uymadı. Berkay Dut'un da yolcu olarak bulunduğu araç, yaklaşık 45 dakika süren kovalamacanın ardından Şehit Komiser Cem Kerman Caddesi üzerinde durduruldu. Araç sürücüsü ve arkadaşı polis ekipleri tarafından araçtan indirildi. Yapılan kontrollerde sürücü Şahin Pehlivan'ın alkollü araç kullanmaktan ehliyetine el konulduğu tespit edildi. Yolcu Berkay Dut'un ise Edirne 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 'Basit tehdit'ten dolayı aramasının bulunduğu belirlendi.

Olay yerinde zorluk çıkararak polisin aracına zarar veren şahıslar gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye sevk edilen şahıslar emniyete götürüldü. Bir gece emniyette kalan şahıslar savcılığa çıkarıldı. Serbest kalan şahıslar, polisin kendilerini darp ettiği iddiasıyla avukatları aracılığıyla polislerden davacı oldu.

Yaşanan olayı anlatan Berkay Dut, cuma günü talihsiz bir olay yaşadıklarını belirterek, “Benim aracımın direksiyonunda arkadaşım vardı. İlerliyorduk, normal devriye aracı gelip önümüzü kesti. Arkadaşımdan ehliyet, ruhsat istedi. Ruhsatı verdi. Ehliyetinin yanında olmadığını söyledi. İlk başta üstümüzü aradılar. Arkadaşımdan ısrarla ehliyet istediler. Olup da vermediğini sandılar.” dedi. Polisle kendileri arasında ehliyet yüzünden bir tartışmanın yaşandığını kaydeden Dut, “Bizi yere yatırdılar. Kelepçe taktılar. Aracımızı aradılar. Sonra bu hale geldik. Bizi yerde darp ettiler. Hastaneye götürdüler bizi. Aracımızı otoparka götürdüler. Normalde ailemizi çağırıp aracımızı teslim etmeleri gerekirdi. Hastanede muayene olmadan ailemi ve avukat istedim. Hiç kimse yardımcı olmadı. Ailemi ve avukatımı çağırmadılar. Yere yatırdıklarında kelepçe takarken ben, neden bizi yere yatırıyorsunuz? Ne oldu? Ne yaptık? dedim. Bağırmayın, ses yapmayın dediler. Bir tane memur belime bastı. Diğerleri kolumu çekti. Bir tanesi kafama bastı. O arada bir tane tekme geldi yüzüme. Botun izi yüzümde belli oluyor. Bizi orada 15 dakika dövdüler.” iddialarında bulundu.

Kimsenin kendilerine dur demediğini iddia eden Şahin Pehlivan ise “Ekip aracının tepe lambası ile yanmıyordu. Önümüze çekti aracı o kadar. Biz de hiç kaçmadık. İndik araçtan. Ehliyet, ruhsat istediler, verdik. Aldıkları gibi arabaya dayan dediler. Arabayı aradılar. Ondan sonra üstümüzü aradılar. Israrla ehliyet istediler. Olmadığını söyledim. O kargaşada diğer memurlar geldi. Ben ekip arabasına binmeye çalışırken geri çekerek yere yatırdılar ve biber gazı sıktılar. O arada tekmelemeye başladılar.” açıklamasını yaptı.

Avukat Özgür Yıldırım, yine bir polis terörü ve vahşeti ile karşı karşıya bulunduklarını belirtti. Son zamanlarda vatandaşa karşı polisin kullanmış olduğu orantısız gücün moda haline geldiğini dile getiren Yıldırım, “Bu moda tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca bu olayın başka bir özelliği daha var. Müvekkillerim gözaltına alındıkları zaman ailelerine, avukatına haber vermek istiyorlar. Ancak yasadan doğan bu hakları ve talepleri yerine getirilmiyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Yaşanılanları anlattılar. Artık olay savcılığa, adliyeye aksetmiştir. Bu saatten sonra gereği yapılacaktır. Biz olayın aydınlanması ve sorumluların cezalandırılması için bu olayın peşini bırakmayacağız.” şeklinde konuştu.

EMNİYET MÜDÜRÜ DARP İDDİALARINI YALANLADI

Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, polisin şahıslara yönelik bir darp olayının söz konusu olmadığını söyledi. Olayın olduğu gece polisin şehir merkezinde uygulama yaptığını belirten Ceylan, 'dur' ihtarına uymayan aracın yaklaşık 45 dakika süren kovalamacanın ardından durdurulduğunu kaydetti.

Araç sürücünün daha önce alkollü araç kullanmaktan ehliyetine el konulduğunu ve ehliyetinin kendilerinde olduğunu ifade eden Ceylan, sürücünün ehliyetsiz olarak ikinci kez alkollü araç kullanmaktan yakalandığını dile getirdi.
Araçtaki yolcunun da Edirne 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nden 'Basit tehdit' suçundan arandığını anlatan Ceylan, alkollü şahısların durdurulduğu sırada devriye aracına saldırarak aracın camlarını, lambalarını ve sileceklerini kırdığını belirtti. Polisin de zor yetkisini kullanarak şahısları gözaltına aldığını anlatan Ceylan, şahısların ekip aracında ve hastanede görevli polis memurlarına küfürler ederek kendilerine zarar verdiğini dile getirdi. CİHAN

Yorumlar