Polis yazdı öğrenciler oynadı, iyi ailenin iyi çocuğu olur

Son yıllarda suça ve sokağa itilen çocuk sayısının artması üzerine birçok proje geliştiriliyor. Bursa’da bir ortaokul idaresi, çocuk polisi ile işbirliği yaparak aile içerisindeki iletişime dikkat çekmek için ‘Sessiz Çığlık’ adlı...

Google Haberlere Abone ol
Polis yazdı öğrenciler oynadı, iyi ailenin iyi çocuğu olur

Son yıllarda suça ve sokağa itilen çocuk sayısının artması üzerine birçok proje geliştiriliyor. Bursa’da bir ortaokul idaresi, çocuk polisi ile işbirliği yaparak aile içerisindeki iletişime dikkat çekmek için ‘Sessiz Çığlık’ adlı bir film çekti. 21 öğrenci ile 5 polisin rol aldığı 30 dakikalık orta metrajlı filmde annesi ve babası sürekli kavga eden bir çocuğun hikayesi anlatılıyor.

Şehit Doğan Sevinç Orta Okulu idaresi, çocukların yaşadıkları sorunları tespit etmek amacıyla ilk olarak ‘sorun tarama anketi' yaptı. Anket sonuçlarını uzmanlarla birlikte değerlendiren okul yönetimi, çocukların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla Bursa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ile birlikte örnek bir projeye imza attı. Senaryosunu Çocuk Şubesi’nde görevli Komiser Hüseyin Kılınç’ın yazdığı 30 dakikalık filmde, 21 çocuk 4 polis ve 2 oyuncu rol aldı. Filmin galası Tayyare Kültür Merkezi’nde filmde oynayan çocukların yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Bursaspor’lu futbolcu Sercan Yıldırım ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

TÜM OKULLARDA VELİLERE GÖSTERİLECEK

Şehit Doğan Sevinç Ortaokulu öğrencilerinden oluşan aile içi eğitim ve çocuk hakları temalı film, 3. Bursa Uluslararası Çocuk Hakları Filme Festivali'nde sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Galanın ardından film, önümüzdeki eğitim öğretim yılında tüm okullarda hem öğrencilere hem de velilere izlettirilecek.

Proje koordinatörlerinden Şehit Doğan Sevinç Ortaokulu Müdürü Vekili Asuman Kaban, öncelikle sorun tarama anketi yaptıklarını söyledi. Kaba şunları kaydetti: "Anket sonucunda bazı ailelerde huzurun olmadığını ve öğrencilerin sorunlarının üstesinden gelemediğini, özgüven sorunları olduğunu tespit ettik. Çatışma ailede başlayıp okulda akranlarıyla devam etmektedir ve sokakta istenmeyen sonuçlara gittiğini gördük. Çocuklarımızın çevre ile ilgili genel sorunları emniyet müdürlüğündeki uzmanlarla değerlendirdik."

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başol ise aile içerisinde yaşanılan davranış bozukluklarına dikkat çekti. Prof. Dr. Başol şöyle devam etti: "Ne yazık ki ekonomik ve sosyal faktörlerden dolayı çocuklar kısmen ya da tamamen sağlıklı aile ortamında yetişmekten mahrum kalmakta ve zaman zaman çocuklarımızın bir kısmını sokağa itmekteyiz. Çocukları sokağa iten etmenler kısaca şöyle: Aile içerisinde yaşanılan ihmal, her türlü fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik istismar, çocukların zorla çalıştırılması, parçalanmış ailelere ve yeniden evlenen eşlerin yeni eşinin çocuğu istememesi, çocuğun ihtiyaç duyduğu sevgiyi ailede yeterince bulamamasıdır."

İYİ AİLENİN ÇOCUĞU DA İYİ OLUR

Filmde rol alan çocuklardan Ahmet Alan ise şunları söyledi: "Filmde anne ile babası sürekli kavga eden bir çocuğu canlandırdım. En sonunda kötü yollara sapmaya başladım. En sonunda çocuk polisleri yardım ettiler. Kötü yola sapacaktım ama çocuk polisleri çevirdi. Daha fazla hayatımdan bezmiş, dersleriyle ilgilenmeyen, geleceği çok kötü olan bir çocuk olacaktım. İnsanın ailesi iyi olursa kendisi de çok iyi olur."

Filmde rol alan Ayşe Niğdelioğlu da "Bir çocuğun hayatını anlatıyor. Çocuğun annesi, babası sürekli kavga ediyordu, çocuk kendisini kötü yollara veriyordu." dedi.

CİHAN

Yorumlar