Polis, gezi eylemcilerinden şikayetçi olmadı

Gezi Parkı eylemleri kapsamında bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in de aralarında bulunduğu 20 sanık hakkında yürütülen dava devam etti.

Google Haberlere Abone ol
Polis, gezi eylemcilerinden şikayetçi olmadı

Gezi Parkı eylemleri kapsamında bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in de aralarında bulunduğu 20 sanık hakkında yürütülen dava devam etti. TOMA'nın önüne yatarak çevik kuvvetin çalışmasına engel olduğu, görevli memura mukavemet ettiği ve toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ettiği iddia edilen Sarıçiçek'in 7 yıla kadar hapsi isteniyor. Olaylar sırasında yaralan Çevik Kuvvet polis memuru Mustafa Cankurtaran, hava karanlık olduğu için taş atanların yüzünü seçemediğini belirterek şikayetçi olmadığını söyledi.

İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in aralarında bulunduğu 11 sanık ile müşteki polis memuru Mustafa Cankurtaran katıldı.

Duruşmada, daha önce mahkemeye gelmeyen sanıkların savunmaları alındı. Olay günü internetten Taksim'de basın açıklaması olduğunu öğrendiğini ve açıklama için Taksim'e gittiğini belirten Sanık Özgür Yıldırım, polisin hiç bir uyarı yapmadan gaz bombası ile kendilerine müdahalede bulunduğunu iddia etti. Müdahalenin ardından bir hana sığındıklarını ve 6. kata çıktıklarını belirten Yıldırım, burada polislerce gözaltına aldığını söyledi. Görevli polis memuruna direnmediğini ve mukavemette bulunmadığını öne sürerek hakkındaki suçlamaları reddetti.

Sanıklar Nuray Gündüz ve Ahmet Kaycı, savunmalarını yazılı olarak mahkeme sundu. Sanık Burcu Sarak ise olay günü Taksim'de bulunan stüdyosunu gittiği sırada eylemi gördüğünü ve kendisinin de katıldığını anlattı. Sarak, "Polise neden aşırı güç kullanıyorsun diye sorduğumda gözaltına alındım. Polise direnmedim, toplantı yasasına aykırı davranmadım." ifadesini kullandı. Sanık Önder Ciner de hakkında suçlamaları kabul etmedi.

Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde polis memuru olan müşteki Mustafa Cankurtaran ise olay günü hava karanlık olduğu için kendisine saldıran ya da taş atan şahsı görmediğini ve duruşma salonunda bulunan sanıkları da tanımadığını belirterek, "Bana zarar veren kişi olarak herhangi birisini tanımlayamam. Şikayetçi değilim." dedi.

Mahkeme, savunması alınan sanıkların yapılacak olan duruşmalardan izinli sayılmalarına, tebligata rağmen duruşmaya gelmeyen sanık Mehmet Yalçın'ın tekrardan çağrılmasına yine gelmezse hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti. Dosyadaki eksikliklerin giderilmesine karar verilen duruşma, ertelendi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan iddianamede, TOMA'nın önüne yatarak çevik kuvvetin çalışmasına engel olduğu, görevli memura mukavemet ettiği ve toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ettiği iddia edilen Sarıçiçek'in, 1 yıl 2 aydan 7 yıla kadar hapsi isteniyor.

Aralarında İtalyan uyruklu fotoğrafçı Mattia Cacciatori'nin de bulunduğu 19 sanığın ise 'görevi yaptırmamak için direnme', '2911 sayılı kanuna muhalefet', 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma' ve 'ulaşım aracının hareket etmesini engellemek' suçlarından 1 yıl ile 17 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları isteniyor. CİHAN

Yorumlar