Polis Akademisi’ne geçişi engellenen öğrenciler Danıştay’a başvurdu

3 Haziran 2014’te Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi Giriş ve Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde yapılan değişikle, polis koleji öğrencilerinin polis akademisine geçiş haklarının engellenmesi sorunu Danıştay’a...

Google Haberlere Abone ol
Polis Akademisi’ne geçişi engellenen öğrenciler Danıştay’a başvurdu

3 Haziran 2014’te Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi Giriş ve Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde yapılan değişikle, polis koleji öğrencilerinin polis akademisine geçiş haklarının engellenmesi sorunu Danıştay’a taşındı. Danıştay’a başvuran aileler, çocuklarının mağdur olduğunu ve haklarının geri verilmesini istediler.

Aileler adına açıklamada bulunan avukat Mustafa Kocadağ, yapılan değişiklikle son sınıf öğrencilerinin üniversite sınavına girmesine dahi imkân verilmeyerek, eğitim haklarının ellerinden alındığını ve geleceğe dair beklentilerinin yok sayıldığını belirtti. Kocadağ, ayrıca, “Polis koleji öğrencilerinin polis akademisine alınması öncelikli ve esas iken ve polis akademisine alınacak öğrenci sayısının polis koleji mezunlarının sayısı dikkate alınarak belirlenmesi hükmü mevcutken ve yıllarca belirtilen şekilde uygulama yapılmışken, söz konusu düzenleme ile kanunlara ve bağlı olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı olarak yönetmelik değiştirilmiştir.” dedi.

“POLİS AKADEMİSİ’NE GEÇMEK ÜZERE HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER, ALTYAPISI OLMAYAN DÜZENLEME İLE ORTADA BIRAKILDI”

Bu değişiklikle polis akademisine öğrenci alımında, polis koleji mezununa tanınan ve bu öğrenciler için kazanılmış hak teşkil eden öncelik hakkı kaldırılarak akademiye alınacak öğrenci sayısını belirleme yetkisi, tamamen iradenin tek taraflı takdirine bırakıldığının altını çizen Kocadağ, “Bu durum keyfiliğe yol açacak ve takdir yetkisinin kötüye kullanılmasına müsaade ederek, mağduriyetlere neden olacaktır. Polis akademisine girmeye hak kazanan polis koleji mezunlarına kontenjanla sınırlama getirmek makul, kamu yararına uygun ve hizmet gereklerini yansıtır idari bir işlem değildir. Maalesef bu değişiklik mezuniyet törenine bir hafta kala yapılmıştır. Kendisini polis akademisine geçmek üzere hazırlayan öğrenciler, hiçbir altyapısı olmayan bu düzenleme ile bir anda ortada bırakılmışlardır. Zaman dilimi ve süreç itibariyle zaten üniversitelere de giremeyecek yüzlerce öğrenciye bu değişiklikle iki seçenek sunulmaktadır. Bunlardan birincisi Polis Meslek Yüksekokulu'na gitmek, ikincisi ise başının çaresine bakmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“İÇ HUKUK YOLLARINDA SONUÇ ALINAMAZSA, ULUSLARARASI YASAL MERCİLERDE HAK ARAYIŞIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

Yapılan bu düzenleme ile en temel hukuk ilkelerinden olan kamu yararı, hizmet gerekleri, kamu hizmetinin sürekliliği, kazanılmış hak, idareye güven, idari istikrar ve haklı beklenti gibi idari gerekliliklerin açıkça yok sayıldığını vurgulayan Kocadağ, şöyle devam etti: “İdare, kendisine tanınan yönetmelik yapma takdir ve yetkisini, kişilerin anayasa ve uluslararası sözleşmelerle tanınan haklarını ellerinden alarak ve bu kişilerin geleceklerini, tespit edilen bir heyetin tamamen insafına terk edecek şekilde yönetmelik değişikliğine gitmiş ve bu konudaki yetkisini açıkça yasaya aykırı ve kötüye kullanmıştır. Bu değişiklik de göstermiştir ki ülkemizde hiç kimse mevcut idari düzenlemelere güvenerek, hiçbir planlama yapamayacaktır. Bizler, yapılan bu işlemin gerek mer’i hukuk gerekse de evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmaması nedeniyle, yönetmeliğin iptali için yasal başvurularımızı yaptık. Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. İç hukuk yolları tüketilmesine rağmen sonuç alınamazsa, uluslararası yasal merciler önünde de bu hak arayışımıza devam edeceğiz.”

Çocuğunun ileride akademiye geçip emniyet müdürü olma düşüncesi ile akademiye gittiğini dile getiren Selim Çokbiçer, “Canı gönülden istedi bu işi. Mezun olmasına bir hafta kala yönetmelik değişikliği ile bu hakkı elinden alınmak istenmiştir. Çocuğum şu an büyük bir umutsuzluk içinde ve psikolojisi bozuldu. Aileler olarak da psikolojimiz bozuldu. Hukuki olarak bütün yollara başvuracağız.” dedi.

Çocuğunu kendi isteği ile polis kolejine gönderdiğini belirten anne Fatma Çokbiçer ise “Çok iyi yerlere gelmesi gerekirken bu hakkımızı nerede arayacağız. Kim bize bu hakkımızı verecek. Çocuğumu yanımda okutabilirdim. 4 yıl ayrı kaldım. Küçük gönderdim. Bunun hakkını vebalini kim verecek.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUĞUM FEN LİSESİNİ KAZANDIĞI HALE BURAYI TERCİH ETTİ”

Oğlunun 14 yaşında polis kolejine başladığını ifade eden Aynur Köroğlu ise şunları söyledi: “Akademiye geçişti amacı, emniyet müdürü olmak istiyordu. Bu mağduriyetimiz bizi sarstı. Verilmiş bir hakkı vardı. Ben 4 yıl çocuğumdan ayrı kaldım. Göndermezdim, yanında okuturdum. Üniversiteye yönelik hazırlık yapardık. Direkt akademi diye biz buraya verdik. Biz, bize verilmiş hakkın tekrar geri iade edilmesini istiyoruz. Benim çocuğum fen lisesini kazandığı hale burayı tercih etti.”

CİHAN

Yorumlar