"Polip olanlar kalın bağırsak kanserine karşı dikkat etmeli"

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, polipler erişkin nüfusun yüzde 15-20’sinde oluşan, kolon ve rektumu en çok etkileyen rahatsızlıklardan olduğunu söyledi. Karaman, çoğu tehlikesiz olmasına rağmen, sadece küçük bir kısmı...

Google Haberlere Abone ol
"Polip olanlar kalın bağırsak kanserine karşı dikkat etmeli"

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, polipler erişkin nüfusun yüzde 15-20’sinde oluşan, kolon ve rektumu en çok etkileyen rahatsızlıklardan olduğunu söyledi. Karaman, çoğu tehlikesiz olmasına rağmen, sadece küçük bir kısmı kansere dönüştüğü uyarısında bulundu.

Poliplerin belirtileri, teşhis ve tedavi süreciyle ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, şunları söyledi: “Polipler kalın bağırsak (kolon) mukozasından çıkan ve bağırsak kanalı (lumen) içine doğru büyüyen tomurcuklardır. Bazı polipler yassıdır; bazıları uzun ya da kısa bir sapla kolon duvarına tutunurlar. Poliplerin çoğu hiçbir belirti vermez ve sıklıkla bağırsakların endoskopisi veya röntgeni sırasında tesadüfen saptanır. Ancak bazı polipler kanamaya, mukus salgılanmasına, bağırsak fonksiyonlarında değişikliğe veya nadir vakalarda karın ağrısına neden olabilir.”

Polipler nasıl teşhisi ile ilgili bilgiler veren Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, şunları anlattı: “Poliplerin tanısı ya doğrudan kolon mukozasına bakmakla (kolonoskopi) veya röntgenle (barium lavmanlı) konur. Üç tip kolorektal endoskopi mevcuttur. Sert (rijit) sigmoidoskopi. Bükülebilir (fleksible) sigmoidoskopi. Kolonoskopi. Rijit sigmoidoskopi, kalın bağırsağın en aşağı 15-20 santimetrelik kısmının incelenmesine olanak tanır. Bükülebilir sigmoidoskopiyle kolonun alt dörtte bir-üçte birlik bölümü incelenir. Rijit ve fleksible sigmoidoskopi, tam bir bağırsak temizliği gerektirmez. İşlem öncesi yapılan boşaltıcı bir lavmanı takiben uygulanabilir. Kolonoskopide daha uzun bir fleksible alet kullanılır ve genellikle tüm kolonun gözlenmesine olanak tanır. Bağırsak hazırlığı gerekli olup, işlem sırasında sıklıkla hastaya sakinleştirici ilaç verilir.”

Doç. Dr. Ahmet Karaman, kolon, dolaylı yoldan barium lavmanlı görüntüleme tekniği ile de incelendiğini belirterek, “Bu muayenede kolon mukozasını görmek için anal yolla kolon boşluğuna barium çözeltisi verilir ve film görüntüleri alınır. Dışkıyı mikroskobik kanama açısından incelemek, kolon ve rektal bozukluklar için önemli bir test olmasına rağmen testin negatif çıkması, poliplerin mevcut olmadığını göstermez. Bu hastaların en az yüzde 30’unda ilave polipler olacağından, tek bir polipin saptanması, tam bir kolon gözlemini gerektirir.” dedi.

KALIN BAĞIRSAK KANSERİNE DÖNÜŞMEDEN POLİPLERİ ALDIRMAK GEREKİR

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karaman, bir polipin kanserleşip kanserleşmeyeceğini öngörmenin basit bir yöntemi olmadığından, saptanan poliplerin tümüyle çıkartılmasının önerildiğini söyledi. Karaman, “Poliplerin büyük bir çoğunluğu endoskop içinden geçirilen bir tel kementle kesilip çıkartılabilir. Küçük polipler ise basitçe bir koagülatörle dokunarak elektrik akımıyla yakılabilir. Büyük poliplerin tam olarak yok edilmesi ise birkaç tedaviyi gerektirebilir.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar