Polatlı'da rekolte düşecek, erken hasat kapıda

Türkiye’nin kaliteli hububat üretim merkezlerinden Polatlı’da, kuraklık nedeniyle rekoltede düşüş beklenirken, aşırı sıcaklar nedeniyle de erken hasat olabilir.Yetersiz yağış nedeniyle son yılların en kuram mevsimini yaşayan çiftçiyi...

Google Haberlere Abone ol
Polatlı'da rekolte düşecek, erken hasat kapıda

Türkiye’nin kaliteli hububat üretim merkezlerinden Polatlı’da, kuraklık nedeniyle rekoltede düşüş beklenirken, aşırı sıcaklar nedeniyle de erken hasat olabilir.

Yetersiz yağış nedeniyle son yılların en kuram mevsimini yaşayan çiftçiyi bu yıl zorlu bir hasat sezonu bekliyor. Toprağı ürünsüz, sofraları aşsız bırakmayan çiftçilerin ürünlerinde yüzde 30 oranında rekolte düşüşü bekleniyor. Polatlı Ticaret Borsa Başkanı Yahya Toplu, ülke genelinde yüzde 15, ilçe genelinde ise yüzde 30 oranında verim kaybı beklediklerini söyledi. İç Anadolu Bölgesinde güz yağışlarının yeterli olmadığını aktaran Yahya Toplu, çiftçinin bahar yağışlarında da umduğunu bulamadığını dile getirdi.

Toplu, ülke genelinde hububatın Trakya ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde iyi göründüğünü ifade etti. İç Anadolu, Ege ve Çukurova çiftçisinin bu sezon sıkıntılı olduğunu kaydeden Yahya Toplu, azımsanamayacak kadar bir hububat kaybının söz konusu olabileceğini vurguladı.

Polatlı Ticaret Borsa Başkanı Yahya Toplu, ilçede ciddi bir süne artışı olduğunu vurguladı. Toplu, “Üreticilerimizin burada dikkatli olması lazım. Rekolte düşük, süne de olursa çiftçilerimiz zarar görür. Bu nedenle süneye karşı önlem almaları gerekir. Bu rekolte düşüklüğü kıraç arazilerdedir. Polatlı’da sulanabilen arazi miktarı çok düşük olduğu için kırsal tarımı düşünüyoruz.” dedi.

Mart ayı içerisinde olan yağışların sevindirici olduğuna dikkat çeken Yahya Toplu, İlkbahar yağışları olmasaydı bir çok tarlaya biçerdöverin giremeyeceğini ifade etti. Toplu, TMO’nun verim kaybını yakından takip ettiğine, Türkiye’yi manipülasyona uğratacak bir ticarete imkan vermeyeceğini düşündüğünü belirtti. Toplu, ayrıca kuraklığın ekmek fiyatlarına yansımayacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar