PKK, Suriye’de üçüncü bölgede de özerklik ilan etti

PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak bilinen PYD, Cizîre ve Kobani'nin ardından Afrin’de de özerklik ilan etti.

Google Haberlere Abone ol
PKK, Suriye’de üçüncü bölgede de özerklik ilan etti

PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak bilinen PYD, Cizîre ve Kobani'nin ardından Afrin’de de özerklik ilan etti.

PYD, Rojava olarak adlandırılan Suriye'nin kuzeyinde yapılanmasını her geçen gün artırıyor. Kürtlerin yaşadığı Cizîre ve Kobani'den sonra üçüncü Afrin'de de "demokratik özerk yönetim" ilan etti. Afrin kantonu bir kadın başkan tarafından yönetilecek. Afrin Kantonu Yasama Meclisi bugün sabah saatlerinde toplandı. Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı altında yemin edilip saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan toplantıda Yasama Meclisi Başkanı Hêvîn Reşîd katılımcıları selamladı.

Toplantıda Yürütme Meclisi Başkanı, iki yardımcısı ve 22 bakandan oluşan Afrin Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi ilan edildi. Başbakan rolündeki Yürütme Meclisi Başkanı Hêvî İbrahim Mustafa oldu. Afrin Kantonu hükümet üyeleri şöyle: Efrin Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı (Başbakan) Hevî İbrahim Mustefa, Yürütme Meclisi Başkan yardımcısı Remzi Şêxmus, Yürütme Meclisi Başkan yardımcısı Ebdil Hemid Mistefa, Dışişleri Bakanı Silêman Ceefer, Savunma Bakanı Ebdo Îbrahîm, İçişleri Bakanı Hesen Beyrem, Bölgesel Komisyonlar, Belediyeler ve Planlama Bakanı Nûrşan Hisên, Maliye Bakanı Remezan Elî, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Erîfe Bekir, Eğitim Bakanı Riyaz Menle Mehemed, Tarım Bakanı Eyûb Mihemed, Sağlık Bakanı Xelîl Şêx Hesen, Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ehmed Yûsif, Şehit Aileleri Bakanı Ebdilhenan Şêxo, Kültür Bakanı Hêvîn Şêxo, Ulaştırma Bakanı Welîd Selame, Gençlik ve Spor Bakanı Fazil Robcî, Tarih ve Turizm Bakanı Reşîd Ehmed, Din İşler Bakanı Mihemed Hemîd Qasim, Kadın ve Aile Bakanı Fatme Lekto, İnsan Hakları Bakanı Xelîl Sîno, Denetleme Bakanı Etûf Ebdo, Enformasyon Bakanı Ebdil Rehman Selman, Adalet Bakanı Seîd Esmet Xûbarî, Enerji Bakanı Kamîran Ehmed Şefîi Bilal.

Suriye’nin Rojava bölgesinde ilk olarak Cizîre Kantonu, 21 Ocak 2014’de demokratik özerk yönetimini ilan etmişti. Bu kanton için 101 kişilik geçici bir meclis de kurulmuştu. Daha sonra 27 Ocak’ta Kobani Kantonu da özerk yönetimini ilan etti. Enwer Mislim başkanlığında 22 kişilik bir Bakanlar Kurulu oluşturuldu. CİHAN

Yorumlar