“PKK benden 2 oğlum ile 1 milyon TL istedi”

Diyarbakır’da geçen yıl Canlı Hayvan Borsası'nda 2 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili dava duruşmasına devam edildi.

Google Haberlere Abone ol
“PKK benden 2 oğlum ile 1 milyon TL istedi”

Diyarbakır’da geçen yıl Canlı Hayvan Borsası'nda 2 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili dava duruşmasına devam edildi. Hayvan pazarında 2 kişiyi öldürmekten yargılanan Şahin Tokur, PKK'nın ağabeyi Kasım Tokur'dan 1 milyon lira ile 2 çocuğunu istediğini, kavganın da bu nedenle çıktığını söyledi. Sanıklardan Kasım Tokur ise, “ PKK beni kaçırıp sabana kadar ellerimi bağladı 1 milyon TL isteyin bıraktılar. Olay günü Antalya’ya kaçacaktık” dedi.

Geçen yıl meydana gelen olayla ilgili dava duruşmasına Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanık Şahin Tokur ile tutuksuz sanıklar Latif ve Kasım Tokur katıldı. Duruşmada müştekilerin karakolda verdiği ifadeleri okunduktan sonra sanıkların ifadesi alındı. Tutuklu sanıklardan Şahin Tokur, olaydan yaklaşık 20 gün önce PKK’lıların kendilerine baskı yaptığını söyledi. Tokur, “PKK’lı 7-8 kişi evimizin etrafını sardılar. Bunlardan biri Reber kod adlı Mehmet Şah Yildeniz’di. Yildeniz’in yüzü açık diğerlerinin yüzü kapalıydı. Yildeniz onların komutanıydı. Abim Kasım Tokur’un gelmesini beklediler. Ağabeyim Kasım gelince 3 kişi silahını başına dayadı. Kasım'ı aracıyla birlikte alıp götürdüler. Sabaha karşı ağabeyim bitkin bir şekilde geldi. Aracını gasp etmişlerdi. 1 milyon lira ayrıca 2 çocuğunu örgüte vermesini istemişlerdi. Abimin çiftliğinde yaklaşık 1,5 milyon TL değerinde hayvanı vardı. Bu olay üzerine abim Diyarbakır’dan ayrılmak istedi. Eşyalarını toplayıp kamyonetle
Diyarbakır’a geldi, Antalya’dan ev kiralamıştı. Diyarbakır’dan bize haber gönderdi. Antalya’ya gideceğimizi söyledi.” dedi.

Olay günü hayvan alırken Şahabettin Tekel ve bir kişi yanıma geldiğini anlatan Tokur ifadesinde şunları dile getirdi: “ Şahabettin köyde PKK’nın faaliyetlerini yürütüyordu. Komisyon başkanıydı. Kolumu tutarak Kasım'ın örgüte ihanet ettiğini söyleyip, yerini sordu. Beni götürmek istedikleri sırada yüzüme tükürdü. Yanında olan Hüsnü Tekel direndiğimi görünce silahını çıkarıp bana dayadı. Bana sessizce 'Sesini çıkarma kapıda hevaller seni bekliyor' dedi. Bunun üzerine Hüsnü'yü tüm gücümle itip yere düşürdüm. Hüsnü yerden kalkarak silahı bana doğrulttu. Bu arada bana tekme atarak yere düşürdüler. Ben yerden kalkıp silahıyla üzerime gelen Hüsnü'ye ateş ettim. Şahabettin de silahına davrandı. Bu kez Şahabettin'e ateş ettim. Şok olmuştum, oradan kaçtım. Mısır tarlasında bekledim. Telel ailesiyle aramızda daha önce hiçbir husumet olmamıştı.”

Sanık Kasım Tokur ise duruşmada verdiği ifadesinde PKK’nın sürekli kendisini rahatsız ettiğini AK Parti’ye neden oy verdiğini söylediklerini belirterek, “ Olaydan iki ay önce annem beni arayarak köye çağırdı. Eve gittiğimde yüzleri kapalı 3 kişi oğluma silah uzattıklarını gördüm. Reber kod adlı örgüt yöneticisi ise oturuyordu. Beni araca bindirip köyün meydanına getirdiler. Köy meydanında vatandaşlar vardı. 45 PKK’lı ise çevreyi sarmıştı. Köylüler ile PKK’lılar konuşuyorlardı, benim ajan olduğumu söylüyorlardı. Kandil’den yazı geldiğini köylülere soracaklarını öldürülmesini mi veya 1 milyon TL para alınmasını mı hangisini tercih edeceklerini sordular. Köylüler ses çıkarmadılar. İranlı Halit olarak tanınan bir örgüt mensubu köylülere bir konuşma yaptı. Halit beni mezarlığa çekti ellerimi bağladı. Daha sonra ormanlık alana götürdüler sırt üstü ellerimi bağlayıp sabaha kadar beklettiler. Telsizle bir görüşme yaptılar 3 gün içinde 40 bin dolar getirmemi istediler. Hayvanlarımı sattıktan sonra da 1 milyon TL’ye tamamlamamı istediler ve serbest bıraktılar. Bu parayı getirmezsem beni ve ailemi yok edeceklerini söylediler. Ben karakola giderek şikayetçi oldum. Bu nedenle köyden taşınma kararı aldık. Olay günü Diyarbakır'da eşyalarımızı toplayıp Antalya'ya gidecektik." şeklinde beyanlarda bulundu.

Sanıkların avukatı Zafer Gür ise iki aile arasında herhangi bir arazi anlaşmazlığı bulunmadığını belirterek, olayın meşru savunma olduğunu belirtti.
Mahkeme, sanık Şahin Tokur'un tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında hazırlanan iddianamede, saldırıyı gerçekleştiren Şahin Tokur'un 'Kasten öldürme', 'Kasten yaralama' ve 'Ateşli silahlar kanununa muhalefet' suçlarından 2 kez ömür boyu ve 11.5 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istemişti. İddianamede saldırıyı azmettirdiği iddia edilen Kasım Tokur'un da 2 kez ömür boyu ve 3 yıl hapisle, diğer şüpheliler Latif Tokur ve Erkan Tokur'un ise 'Kasten öldürme suçuna yardım etme' suçundan 30'ar yıl hapisle cezalandırılmasını istemişti.

CİHAN

Yorumlar