Piri Reis’in dünya haritası Güney Afrika’da büyük ilgi gördü

Güney Afrika Cumhuriyeti Türk Büyükelçisi Kaan Esener, Güney Afrika Askeri Ataşesi Kurmay Albay Hakan Pekkaya ve Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanları, Güney Afrika Cumhuriyet ziyareti kapsamında Cape Town Belediye Başkanı ve Donanma Komutanı’nı...

Google Haberlere Abone ol
Piri Reis’in dünya haritası Güney Afrika’da büyük ilgi gördü

Güney Afrika Cumhuriyeti Türk Büyükelçisi Kaan Esener, Güney Afrika Askeri Ataşesi Kurmay Albay Hakan Pekkaya ve Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanları, Güney Afrika Cumhuriyet ziyareti kapsamında Cape Town Belediye Başkanı ve Donanma Komutanı’nı ziyaret etti. Ziyaretlerde Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede’nin hediyesi olan Piri Reis’in dünya haritası büyük ilgi gördü.

Dünya denizlerinde sancak göstererek Türk dış politikasını desteklemek, Afrika ülkeleri ile tesis edilen ilişkilerin geliştirilmesine ve yeni ilişkilerin tesis edilmesine katkı sağlamak maksadıyla 17 Mart’ta Gölcük’ten ve 18 Mart’ta Çanakkale’den geçerek Afrika yolculuğuna başlayan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne geldi. Milgem Projesi ürünü Milli Gemi TCG Heybeliada Korveti (F-511), TCG Gediz Firkateyni (F-495), TCG Oruçreis Firkateyni (F-245) ve TCG Yarbay Kudret Güngör (A-595) lojistik gemilerinin görev aldığı seferde Cape Town limanına yanaşan gemiler, resmi ziyaretler gerçekleştirdi.

Ziyaretlere, Güney Afrika Cumhuriyeti Türk Büyükelçisi Kaan Esener, Güney Afrika Askeri Ataşesi, Kurmay Albay Hakan Pekkaya, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, Barbaros Türk Deniz Görev Birliği Komutanı Albay İhsan Bakar ve askeri yetkililer katıldı.

İlk olarak Güney Afrika Cumhuriyeti Cape Town Belediye Başkanı Patricia De Lille'yi makamında ziyaret eden Büyükelçi ve yetkililer, Türk Deniz Kuvvetleri’nin yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgi verdi. Belediye Başkanı Lille de Cape Town’a gelen Türk Donanması’nın gösterdiği yakınlıktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Yetkililer daha sonra Güney Afrika Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Donanma Komutanı Bk Mhlana’ı makamında ziyaret etti. İki ülke arasındaki askeri ilişkilerin değerlendirildiği toplantıda, önümüzdeki hafta yapılacak füze atışları hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Ziyaretlerde hediye edilen Piri Reis’in 1513 yılında yapmış olduğu haritası büyük ilgi gördü. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede tarafından harita hakkında bilgilendirme yapıldı. Tuğamiral Dede, o günün imkanlarına göre hazırlanan haritanın dünya tarihinde önemli bir yeri olduğuna değindi. CİHAN

Yorumlar