Pilotları bu koltuklar kurtarıyor

Askeri uçak kazalarının ardından gündeme gelen fırlatma koltukları 50 yılı aşkın bir süredir özellikle askeri havacılıkta kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Pilotları bu koltuklar kurtarıyor

Fırlatma koltukları ile şu temel kadar 12 binden çok atlayış düzenlendi ve binlerce pilotun yaşamı kurtuldu.

İkinci Dünya Savaşı esnasında pilotlara paraşüt verilmiş, fakat bir çok aşırı pilot, uçağın içinden çıkamadığı için, paraşütlerini kullanamadan ölmüştü.

Günümüzde fırlatma koltukları pratik eğitim uçaklarından feza mekiklerine kadar bir çok aşırı askeri uçakta standart şekilde bulunuyor. Ancak ilk günden buyana 4. kuşak koltuklar akıllı sistemleri ile pilotun en az hasar ve en süratli biçimde uçaktan çıkmasını ve paraşütünün açılması üstüne geliştiriliyor. İlk koltuklar yere 500 m. yükseklikten aşağıdaki mesafelerde çalışmıyordu. Pilotların kurtulma şansı daha azdı. Ses hızından iki kat daha süratli uçakların 1960’lı senelerde imaliyle müşterek yeni kuşak koltuklara gereksinim doğdu. Ortaya ’sıfır-sıfır’ ismi verilen koltuklar çıktı. Pilot, kalkıştan vazgeçse ya da yerde dururken bir patlama olsa dahi koltuklar fırlayarak pilotların kurtulmalarını sağlayabiliyordu.

PİLOTLAR KOKPİTİ DAHA EMNİYETLİ BULUYOR

Birçok havacılık psikoloğuna kıyasla pilotlar atlama kararını basit veremiyor. Bunun sebeplerinin başında menfaatlerini kokpitte daha emniyetli hissetmeleri. Ancak bu his onların bazan geç kalmalarına neden olabiliyor. Geç tahsil edilmiş atlama kararı fena neticelere sebebiyet veriyor. Malatya ve Konya’da düşüş gösteren uçaklardaki bunun şeklinde uçak evvela arkadaki pilot koltuğu fırlıyor, daha sonra öndeki. Fırlatma işlemi ile müşterek koltukta olan hususi aygıt sinyal vermeye başlıyor. Bu sinyal izlenerek arama-kurtama operasyonu gerçekleştiriliyor.

Pilotun kolu çekmesinin peşinden uçağın camları yani kanopisi fırlıyor. Bazı Avrupa imalatı uçaklarda kanopinin çerçevesi yerine şeffaf bölümü patlayıcı ile dağıtılıyor. Arkasından koltuk uçağın yerden yüksekliğine, hızına ve konumuna kıyasla fırlatılıyor. Çoğunlukla fırlatma işlemi öne doğru gerçekleştiriliyor. Çünkü arkaya doğru yapılacak fırlatmada koltuk ve pilotun kuyruğa çarparak yaralanma riski bulunuyor. Koltuk fırladıktan ve paraşütün açılması için emniyet irtifasının alınması gerekiyor. Bu sırada koltuğun peşinden küçük bir paraşüt açılıyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar