Pilot Karagülle: Soçi'yi insem yolcular kaza kurşununa gidebilirdi

Ukraynalı korsan tarafından kaçırılmaya çalışılan uçağın pilotu İlyas Karagülle, yaşadıklarını anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Pilot Karagülle: Soçi'yi insem yolcular kaza kurşununa gidebilirdi

Ukraynalı korsan tarafından kaçırılmaya çalışılan uçağın pilotu İlyas Karagülle, yaşadıklarını anlattı. Karagülle, Rusya'ya inmesi durumunda, yapılacak bir operasyonda çok fazla yolcunun zarar göreceğini düşündüğü için Sahiba Gökçen Havaalanı'na iniş yaptığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Kharkov-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait uçak, 2 F numaralı koltukta oturan Ukrayna asıllı bir kişi tarafından kaçırılmak istenmişti. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği olağan genel kurulu toplantısına katılan Karagülle, çıkışta yaşadıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Operasyonla ilgili bir çok detayın basında yer aldığının altını çizen Karagülle, "Gerçekten karar vermesi zor ancak bütün koşulları değerlendirilerek verilmiş doğru bir kararın sonucu olarak, kimsenin burnun kanamadığını gördünüz. Bunun için de bu mesleğin tecrübe ve deneyime ihtiyacının olduğunun bir kanıtıdır. Bu uçuşta yapılan ve yaptığım diğer arkadaşlarımın da uyduğu talimatlarıma tüm görevlilerle yaptığımız koordine içinde gerçekten 35 yılın bir özetidir. Bunun sonucunda, sonuçları gördünüz; kimsenin burnu kanamadan bu olayı neticelendirdik." diye konuştu.

'YOLCULARIN BÜYÜK KISMI KAZA KURŞUNUNA GİDEBİLİRDİ'

Bu kararı verirken her şeyi değerlendirdiğini ifade eden Karagülle, "Ukrayna hava sahası içinde uçuyorduk. Böyle bir olay başımıza geldi. Hijack olduğunu kararlaştırdık. Yanımdaki ikinci pilot arkadaşımla bu konuyu güzel bir planladıktan sonra aklımdan geçen tüm düşünceler içinde. O anda da Rusya’da, Soçi’de kış olimpiyatları olduğunu ve korsanın da oraya gitmek istediğini değerlendirdiğimde, Rusların bu konulardaki tutum ve davranışlarını bildiğim için. Bence bomba tehdidinden daha büyük başka bir tehdit vardı. Bu da önleme uçakları tarafından, kaçırılan bir kornasının olduğu uçağın bir olimpiyatın olduğu yere yaklaştırmayacağını kesinlikle düşündüm. Ayrıca oldu da indiğimde bir operasyon yapılacak oylasaydı ki sonucun muhakkak operasyona gideceğini biliyordum. Özel tim operasyonun Rusya’da daha önce izlediğimiz haberlerde basit bir baskında bile bir çok masum insanın öldüğünü düşündüğümde, yolcunun bir çok kısmının burada kaza kurşununa gideceğini düşündüğüm için öncelikle bu kararı verdim.Türkiye üzerine dönmenin iyi olacağını değerlendirdim ve İstanbul Sabiha Gökçen'e indim. En kolay operasyon yapılacağını düşündüğüm bölge idi. Direk deniz üzerinden ormanların üzerinden karanlıktan gelerek korsanın denizden karaya çıkıp Soçi’ye benzer şekilde indirilmesi gerektiğini düşündüm." ifadesini kullandı.

'KORSANIN DIŞARIYI GÖREMEMESİ İÇİN İÇERİYİ AYDINLATTIM'

Uçağın içerisini kararttığı şeklinde haberleri yalanlayan Karagülle şöyle konuştu: "Karartma yerine aksine içerisini aydınlattırdım. Aydınlık bir alanda içerden dışarıyı görmek daha zordur. Ayrıca korsana yapılacak bir baskında korsanın hareketlerinin herkes tarafından görülebileceğini düşündüm. Korsanın dışarısını görmesini engellemeye çalıştım. Usuller gereği 11 Eylül olaylarının ardından uçak kaçırılma olaylarında uçak emniyet altında indirilene kadar savaş uçakları eşlik etmektedir. Kendilerini göstermeyecek şekilde arkamdan gelmelerini ikaz ettim. Onlar da buna uydular."

'KORSANI YANILTMAK İÇİN SOÇİ'YE İNİYORUZ ANONSU YAPTIM'

Korsanı yanıltmak için 'Soçi’ye iniyoruz' anonsunu İngilizce ve Türkçe olarak yaptığını kaydeden kaptan pilot, sözlerini şöyle tamamladı: "Korsana tercümesi yapıldı. Korsanla bire bir ilişki olmadı. Uluslar arası belirlenmiş tüm kurallar harfiyen uygulandı.Benim ekibim de almış olduğu eğitimleri gösterdiler. Ekibime teşekkür ederim. Ekibimin disiplini sayesinde bir çok konu rahat bir şekilde atlatıldı. Yolcu dahil olmak üzeren Sabiha Gökçen’e indiğimizi bilmedi. Daha sonra öğrendiler. Olaydan sonra iyi bir rahatlama çünkü kimsenin burnunun kanamadan aşağıya indirmek güzel bir tatmin konusu.Bu olay benim üzerimde fazla travma yaratmadı.Çabuk geçirdik. Gayet normal karşıladık. Görevimiz gereği eğitimimiz gereği zaten bunlara hazırız. Asıl üzüldüğüm konu ailelerimiz bu konuda gerçekten hala travma içerisindeler. Kolay değil, başka yapacak bir şey yok. Onlar için daha zordu. Bizi sevenler için daha zordu." CİHAN

Yorumlar