Peygamberler Sempozyumu ve Eğil tanıtım günleri başladı

Diyarbakır Valiliği ile Eğil Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek "Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri” başladı. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde açılış konuşmaları ve farklı konularda yapılan...

Google Haberlere Abone ol
Peygamberler Sempozyumu ve Eğil tanıtım günleri başladı

Diyarbakır Valiliği ile Eğil Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek "Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri” başladı. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde açılış konuşmaları ve farklı konularda yapılan oturumlarla başlayan program yarın Eğil ilçesinde devam edecek.

Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri’nin açılış töreninde konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır’ın bir çok zenginliğe ev sahipliğini yaptığını ancak bunların yeterince tanıtılmadığını dile getirdi. Amaçlarının bu etkinlikleri Diyarbakır ve Eğil’in tanıtımını yapmak olduğunu anlatan Vali Kıraç, şehrin Anadolu coğrafyasının İslam medeniyetiyle buluştuğu nokta olduğunu kaydetti. Diyarbakır’ın hicretten 7 yıl sonra kapılarına İslam’a açtığını anımsatan Kıraç, sahabelerin olduğu İslam ordusunun ilk namazlarını Diyarbakır Ulu Camii’nde kıldığını kaydetti. Diyarbakır'ın fethinden yüzlerce yıl önce Hz. Zülküfl ve Hz. Elyasa peygamberlerin yanı sıra Osmanlı salnamelerinde isimleri geçen Nebi Hallak, Nebi Harun ve Nebi Harut'un da Eğil'de medfun olduğunu kaydeden Kıraç, şehrin ayrıca sahabeleriyle manevi bir yer olduğunu kaydetti. 'Cevherin kıymetini en çok cevher sahibi bilir' diyen Kıraç, Diyarbakır’da değerlerin tanıtımından sahip çıkılmasına kadar Diyarbakır halkına büyük görev düştüğünün altını çizdi.

Eğil Kaymakamı Taner Bircan da kendilerine verdikleri destekten dolayı Diyarbakır Valiliğine teşekkür etti. Bircan, Eğil’in tanıtımı için büyük bir çaba içerisinde olduklarını anlattı. Programda Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç ile Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş de birer konuşma yaptı. Konuşmalarından ardından program oturumlarla devam etti. İlk oturumda Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kenan Haspolat, Cezayi Metodoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mohommed Baba Ammi, Doç. Dr. Cengiz Yıldız ve Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’den Prof. Dr. Ahmet Bedir sunum yaptı.

“EFESLİ YUHANNA ASLINDA EĞİLLİ YUHANNA’DIR”

Prof. Dr. Kenan Haspolat, Eğil ilçesi ve çevresinde dünyanın ilk arkeolojik buğdayı olan Einkorn buğdayının yetiştiğini ve bunun Karacadağ orijinli olduğunu kaydetti. Haspolat, Diyarbakır ve Eğil ilçesinin Peygamber ve sahabe kabirleriyle Müslümanlar için çok önemli bir manevi belde olduğunun altını çizdi. Haspolat, daha sonra Hz. Musa, Hz. Nuh’un Diyarbakır ilişkisini anlattı.

Hıristiyanlığın azizleri arasında yer alan Eğilli Yuhanna (Efesli Yuhanna), zamanının seçkin ruhanilerinden olduğu gibi, musannif, tarihçi ve geniş kültürüyle dikkat çeken bir kişi olduğunu kaydetti. Haspolat, “Eğilli Yuhanna olarak, adı kaynaklarda geçse de Efesli Yuhanna adıyla meşhur olmuştur. Yaşadığı dönemde, en çok tanınan metropolit ve Hıristiyanlığın müjdecilerinden birisidir. 558’de Burudanlı (Burdaan) Yakup tarafından, Efes’te, Ortodoks cemaatine episkopos olarak tayin edilmiştir. Efes’i ve Küçük Asya’yı yönettiğinden dolayı, kendisine 'Efesli Yuhanna' veya 'Efesoslu Yuhanna' denilmiştir.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar