Petrol kuyularından çıkan sıcak suyla ısıtılan seralarda ürünler hasat edildi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürlüğüne ait petrol kuyularından çıkartılan sıcak su serada değerlendiriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Petrol kuyularından çıkan sıcak suyla ısıtılan seralarda ürünler hasat edildi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürlüğüne ait petrol kuyularından çıkartılan sıcak su serada değerlendiriliyor. Türkiye petrollerine ait sondaj kuyularından çıkan sıcak su ile üretim yapan seralarda yetişen domateslerin ilk hasatı yapıldı. Hasata Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner, Kahta Kaymakamı Metin Esen, Adıyaman Tarım il Müdürü Adil Alan ve ilçe tarım müdürleri katıldı.

Tarım Bakanlığının kırsal yatırıma destek projesi kapsamında bugüne kadar ilde 10 adet serayı yatırıma aldığını söyleyen Adıyaman Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan; "Bunlara da toplamda 2 milyon 250 bin TL´lik bir hibe ödemesi yapılmıştır. Kahta ilçemizde şuana kadar 39 ve bir dekarı da rüzgar olmak üzere 40 dekarlık bir sera alanımız var. Bunlar Türkiye Petrolleri ile ortaklaşa düzenlediğimiz projelerdir. Çünkü petrolle beraber çıkan yüzde 90´lık atık sıcak suyu biz ekonomiye kazandırmış oluyoruz. Daha önceden bu su yerin 2 bin 700 metre derinliğine enjekte ediliyordu. Kurduğumuz o eşanjör sistemiyle seramızın ısıtmasını sağlıyoruz. Buda serada yüzde 65 ile yüzde 70'lik bir tasarruf sağlıyor. Çünkü bu mevsimde en çok ihtiyacımız olan şey sıcaklıktır. Biz burada bunu sağlamış oluyoruz. Gerçekten şuan çok mutluyuz, 6 dekarlık bir seramız var burada. Yaklaşık 180 ile 200 ton civarında bir domates hasadımız olacak burada." dedi.

Seraların 300 bin TL'lik kısmının hibe olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Sırrı Özdemir; "Bu sera 2013 yılında Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının vermiş olduğu destekle kurulmuştur. Bunun 300 bin TL'si hibedir. Geri kalan kısmı ise bizim yatırımcı dediğimiz esnaflara aittir. Burası kapalı alan olarak 6 bin metrekaredir. Bu sera tamamen otomasyon yani dünyada yapılan son sistem otomasyon, iklimlendirme, havalandırması her şeyi otomatik olarak yapılan bir seradır. Burada 14 bin 450 tane domates bitkisi vardır. Burada bandita dediğimiz bir çeşit domates bitkisi vardır. Burada yıllık olarak üretimi 180 ile 200 ton arasında bekliyoruz. Burada herhangi bir hormon yada ilaç kullanmıyoruz. Çünkü burada bambus arısı dediğimiz dölleyici arılarımız var. Çiçeklerin tozlaşmasını sağlar ve buda verimi yüzde 100 artırır. Buda organiğe yakın bir domates üretimidir." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar