Pervari'de çocuk gelinler ve çocuk istismarı konuşuldu

Siirt’in Pervari ilçesinde erken yaşta evlilik ve çocuk istismarı konulu panel düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Pervari'de çocuk gelinler ve çocuk istismarı konuşuldu

Siirt’in Pervari ilçesinde erken yaşta evlilik ve çocuk istismarı konulu panel düzenlendi.

İlçe İMKB konferans salonunda Vali Ahmet Aydın’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Bayar, İl Jandarma Komutanı Albay Şenol Yeloğlu, İl Müftüsü Faruk Arvas, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hifzullah Canpolat, Milli Eğitim Müdür Vekili Enis Önen, Halk Sağlığı Müdürü Gülşen Polat konuşmacı olarak katıldı.

Erken yaşta evlendirmelerin çocukların sosyal ve psikolojisini ciddi anlamda etkilediğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Canpolat, küçük yaştaki evlilikler aile içinde travmalara yol açabileceğini söyledi. Canpolat, erken yaşta evlendirme vakalarında, idarenin veya kolluk kuvvetlerinin haberdar edilmesi gerektiğini de hatırlatarak, "Daha çocuk yaşta iken evlendirilen veya berdel usulüyle yapılan evlilikler uzun süreli olmadığı gibi aile içinde sosyal ve psikolojik etkiler doğurur. Küçük yaşta evlilikler ve doğum anından şuana kadar nüfus kaydı yapılmayan çocukların durumları önemli bir sorumluluk gerektirdiği için de kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir." dedi.

Dinde evlilik yaşının belirtilmediğini ifade eden İl Müftüsü Faruk Arvas ise "Ergenlik yaşına göre evlilik yapılmalıdır. Ergenlik yaşı da iklimlere göre değişir. Sıcak iklimlerde insan daha olgunlaşır, soğuk iklimlerde ise biraz daha geç olabiliyor. Evlilik hayatında problem olabilecek yaş farklılıkları hem Hanefi, hem de Şafii mezheplerinde denklik noktasında değerlendirilmelidir. Berdel evliliklerde Mehir yoktur. Oysa Mehir dinimizde farzdır. Berdel evliliklerde bu Mehir uygulanmadığı için dinen de caiz değildi. Berdellerden her hangi birisi boşandı takdirde, diğerinin de örfe göre boşanması talep ediliyor. Belki mutlu bir aile olmasına rağmen boşanması isteniyor, bu da kul hakkına giriyor. Çocuk yaşta evlendirmelerin dini yönden sakıncaları vardır." dedi.

Siirt İl Jandarma Komutanı Albay Şenol Yeloğlu, "Siirt’te son 5 yıllık döneme bu tür vakaların arttığını görülmektedir. Siirt’te erken yaşta evlilik vakalarında 2009 yılında 21, 2010 yılında 20, 2011 yılında 33, 2012 yılında 35, 2013 yılında ise bu sayı 37’dir. 2014 yılında ise 2 olmak üzere bu suçlara müdahale edildi. Bu suçlarda artış olmasına rağmen bunların daha çok tespit edildiği görüldü. Bu sosyal bir problemdir, bu gibi sosyal müdahalelerin ancak sosyal yönden çözüm üretilmesi gerekir." diye konuştu.

Yasalarda ön görülen evlenme yaşı ile ilgili bilgi veren Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Bayar, Türk ceza kanunda küçük yaşta evlendirilmelerin ağır yükümlükleri olduğunu söyledi. Bayar, şöyle devam etti: "Türk ceza kanununun 103 ile 104. Maddelerine giriyor. Çocuk 15 yaşından küçük olduğu zaman 8 ile 35 yılları arasında ceza alabiliyor. Burada sadece kızın ailesi değil, kızın annesi babası bu suça iştirak edenler, imam nikahı kıyanlarda suçlu pozisyonundadır. Türk medeni kanununda evlenme yaşı 18’din özel durumlarda ise anne ve baba ile birlikte kızın rızası evlilikler 17 yaşına inebiliyor. Ama daha küçük yaşlarda evlilikler cinsel istismar suçuna girdiği için ağır bir yükümlükleri vardır. Bu konuda tüm bireylerin dikkatli olması gerekir."

Siirt Valisi Ahmet Aydın ise "Pervari ilçesinde küçük yaşta yaşamını yitiren kız çocuğumuzun durumu hepimizi derinden üzdü. Bugün ki panelimiz de zaten küçük yaşta evlilikler ve çocuk istismarı konusunda halkı bilgilendirip bilinçlendirmektir. Panelde, muhtar, imam öğretmen gibi kamu görevlilerin bu tür vakaları kolluk birimlerine bildirmemeleri ve meydana gelebilecek bu tür olaylarda cezai sorumlulukları anlatıldı. Bu çocuklar bizimdir. Sahip çıkmamız gerekir. Ne olur küçük yaşta çocukları evlendirmeyelim. Biz, Asrı Saadet öncesi nasıl küçük yaşlarda çocukları toprağa gömenlere nasıl lanetle bakıyorsak, bugün küçük yaştaki çocukları da evlendirmek en az bunun kadar acıdır. Biz tüm düzenlemeleri takip ediyoruz." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar