Penguen'in Erdoğan Manşeti Mahkemelik Oldu

Penguen'in kapağında Erdoğan'a hakaret gören bir vatandaş dergiyi şikâyet etti. Savcılık çizerler için 2 yıl hapis istedi.

Google Haberlere Abone ol
Penguen'in Erdoğan Manşeti Mahkemelik Oldu

Kendini 'AK Parti sempatizanı' şekilde tanımlayan Cem S. adlı bir şahıs 'Penguen Dergisi'ndeki karikatürde 'Recep Tayyip Erdoğan'a 'top' göstergesi yaptılar' ihbarında bulundu.

SAVCILIK ŞİKAYETİ DİKKATE ALDI

Penguen Dergisi'nin 21 Ağustos 2014 tarihli sayısında Recep Tayyip Erdoğan'ın köşke çıkmasını konu sektör karikatür yayımlandı. Savcılık, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) yapılan şikâyetle söz konusu karikatürle Erdoğan'a 'top' denildiği iddiasını dikkate alarak hazırladığı iddianamede çizerlerin 2 sene 4 aya kadar hapsini istedi.

Karikatürün sahibi dava ,ile ilgili Bahadır Baruter, 'Savcının bu şikâyeti değerlendirerek bu sürece yol açması savcı beyin bilinç altından kuşku etmeme sebep oluyor' dedi.

ÇİZERLERE 1 YILDAN 2 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Cem S. dilekçesinde 'Derginin son kapağında Sn.Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben karşısındaki şahıs amiyane parmaklarıyla top göstergesi yapmıştır' dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Vedat Yiğit iddianameye imza attı. Başsavcı Vekili Yiğit hazırladığı iddianamede, çizerlerin 1 sene 2 aydan 2 sene 4 aya kadar hapsini istedi.

BAŞSAVCI VEKİLİ: ÇİRKİN BİR ALGI VAR

Yiğit iddianamede, karikatürdeki bey tiplemelerin Recep Tayyip Erdoğan'ı karşılarken, 'Hayırlı olsun efendim, köşke hoşgeldiniz' dediklerini, Erdoğan'ın ise yanıt şekilde 'Böyle düzeyi kuru olur mu yaaa, en azından bir gasteci kesseydik!' dediğini anlatım etti. Yiğit, iki bey tiplemeden birinin ceketini iliklerken yapmış bulunduğu harekette ve 'böyle düzeyi kuru olur mu yaaa' ile 'en azından bir gasteci kesseydik!' cümlelerinin ayrı ayrı ve müşterek değerlendiğinde, Türk toplumunun etik, örf ve âdetlerine marjinal algılanabilecek bir anlayış ve anlamın söz konusu olduğunu belirterek algı sınırlarını zorladı. Yiğit, yargılama hakkının sınırlarının aşılıp, görevinden ötürü Erdoğan'ın onur, onur ve saygınlığına saldırıldığı kanaatine varıldığını söyledi.

'BAŞBAKANIMIZ DİYEN SAVCI TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ'

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün çizerler Bahadır Baruter ile Özer Aydoğan hâkim karşısına çıktı. Duruşmada söz sektör çizerlerin avukatı Tora Pekin, müvekkillerine savcılık sorgusunda söz konusu ihbardan bahsedilmediğini, fakat iddianamede 'sanki olup bitenleri varmış ve beyanda bulunmuşlar gibi' ifadeler yer aldığını söyledi.

Avukat Pekin, şikâyetçi konumunda olmayan Erdoğan için iddianamede 'başbakanımız' ibaresinin kullanılmasının iddianameyi düzenleyenin tarafsızlığını kaybettiğini gösterdiğine işaret etti. Savunma oluşturan çizer Bahadır Baruter de 'Bundan ötürü suçlayan şahsın bilinç altından nasıl bir anlatım yarattığı aşikâr. Savcının bu şikâyeti değerlendirerek bu sürece yol açması savcı beyin bilinç altından da kuşku etmeme sebep oluyor' dedi. Çizer Özer Aydoğan ise 'Dergi kapağı böyle uygun bir espri ile çıkmaz. Espri gazetecilerin mecazi bir dille kurban edilmesini konu alıyordu. Gazetecilerin gerçekten kesilmesini değil' dedi. Mahkeme de dosyanın karar verilmek üzere incelemeye alınmasını kararlaştırarak duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar