Pekin: Başbuğ istese polisi oraya sokmazdı

Genelkurmay İstihbarat Eski Başkanı Pekin, Başbuğ'un aramalardaki tavrı için “İstese polisi sokmayabilirdi.'' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Pekin: Başbuğ istese polisi oraya sokmazdı

Kozmik Oda’da arama yapıldığı devirde Genelkurmay İstihbarat Başkanı bulunan emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “İlker Paşa (Başbuğ) istese sokmayabilirdi. Polisler hiç bir TSK birimine zorla giremez. TSK ve karargâhı zan altında bırakmamak için izin verdi” dedi.

Pekin, Milliyet’e yaptığı izahatda, Kozmik Oda’da belgelerin imajlarının alındığını, kimi belgelerin özetinin de çıkarılıp verildiğini söyledi.
 
İMAJLAR VERİLDİ


Belgelerin orijinallerinin ise istek edildikten sonra mahkemeye verilmeden Destek Kıtalarında kasaya konulduğunu söz eden Pekin, “Aralık 2013’te çözülmek üzere istendi. Bütün Kozmik Oda’nın imajı alındı” dedi. Aralık 2013’te ise çözülmek üzere imajların istendiğini kaydeden Pekin, çözümü yapılan belgelerin nerede olduğunun ise belirsiz olduğunu söyledi. Pekin, “Ya TÜBİTAK’ta ya mahkemede kayboldu. İmajları mahkemeye TÜBİTAK’ın vermesi gerekiyordu” diye konuştu. Pekin, bu belgelerin halen TÜBİTAK’ın elinde olmasının da olanak dahilinde olabileceğini kaydetti.
 
POLİS ZORLA GİREMEZ
 
Pekin, zamanın Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un aramalar esnasındaki tavrı için, “İlker Paşa (Başbuğ) istese sokmayabilirdi. Polisler hiç bir TSK birimine zorla giremez. Neyle girecekler ki oraya? TSK ve Karargah’ı zan altında bırakmamak için izin verdi. Aksini düşündüğü süre fazla fazla ayrıcalıklı yorumlar olabilirdi” dedi. Pekin, “Askerle polis karşı karşıya gelebilir miydi” sorusuna, “evet” yanıtını verdi.
 
Girilen yerin Seferberlik Tetkik Kurulu Daire Başkanlığı değil, Ankara Bölge Başkanlığı olduğunu anlatım eden Pekin, “Daire Başkanlığı’nda bütün Türkiye ile alakalı vesika vardır. Başında tümgeneral vardır. Bölge başkanlıklarında ise albay vardır” dedi.
 
Pekin, seferberlik ile alakalı asıl kritik noktaların Anadolu’da olduğunu, Ankara Bölge Başkanlığı’nın, başkentin bürokratik kimliği ile alakalı ekstra olarak ciddi belgelere sahip olmadığını söyledi.

Pekin, hususi Kuvvetler Komutanlığı’na daha öncelikle de Atabeyler ve Sauna operasyonuyla da girilmek istendiğini, fakat karargâhın tavrıyla girilemediğini belirterek, “2005-2006 olması lazım. O vakitler TSK’nın politika üstündeki etkisi devam ediyordu. Atabeyler’de yüzbaşı pilot vardı. Sauna’da da hususi kuvvetlerden bir tanesi vardı. Olay hususi Kuvvetler’e intikal etmeden bitti” dedi.

Yorumlar