Pehlivanoğlu: Sorunun kaynağını çözmeden sonuçları ortadan kaldıramazsınız

Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, dershaneler konusunda, sorunun kaynağını çözmeden sonuçların ortadan kaldırılamayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Pehlivanoğlu: Sorunun kaynağını çözmeden sonuçları ortadan kaldıramazsınız

Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, dershaneler konusunda, sorunun kaynağını çözmeden sonuçların ortadan kaldırılamayacağını söyledi.

Pehlivanoğlu, bu yıl eğitime başlayacak olan Trabzon TED Koleji ile ilgili Zorlu Grand Hotel’de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kamuoyunda 'dershane tasarısı' olarak da bilinen Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ortaöğretim düzeltilmeden üniversiteyi düzeltmenin mümkün olmadığını vurgulayan Pehlivanoğlu, “Biz açıköğretime gidecek olanı niye YGS’ye alıyoruz ki. 1 milyon 900 bin kişi üniversite sınavına giriyor. 5 sene içerisinde üniversiteye giriş sistemi belli bir düzeye gelebilir. Türkiye’de bütün kavga 20 bin kontenjan için.” dedi.

Pehlivanoğlu, SBS’nin kaldırılabileceğini, ancak arz talep dengesi yüzünden üniversite sınavını kaldırmanın mümkün olmadığını ifade etti. SBS’nin Türkiye’de hiçbir anlamının olmadığını savunan Pehlivanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Bakanımız ‘SBS’yi kaldırıyorum’ dedi, 36 sınav koydu. O da bir sıralama sınavıydı. Ölçme sınavına dönmek mecburiyetindeyiz. Ölçme sınavına döndüğümüz zaman, okul bazlı bir eğitim ve maddi yardım anlayışına girdiğimiz zaman bu sorunu çözebilirsiniz. Mesele sadece para ve güvenme değil. Onun için doğru bir eğitim planlaması lazım.”

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tasarının çok tartışıldığını hatırlatan Pehlivanoğlu, “Türkiye’de en gelişmiş mühendislik sistemi nedir biliyor musunuz; kâğıt mühendisliği diyoruz biz buna. Sorunun kaynağını çözmeden sonuçları ortadan kaldıramazsınız. Ben hatırlamıyorum, siz üniversite sınavının kaç kere değiştiğini biliyor musunuz? Her gün şekil ve şartları değiştiriyoruz. 3’e bölüyoruz, 5’le çarpıyoruz. Her seferinde dershaneleri ortadan kaldıracağız diye yapıyoruz. Sorunun kaynadığını ortadan kaldırmak mecburiyetindesiniz. Bu da bir planlamayla, programlamayla ve iradeyle olur.” eleştirisini getirdi.

Dershanelerle ilgili tasarıya, kendilerinin de anlamadığı şekilde başka şeyler konulduğuna dikkatleri çeken Pehlivanoğlu, “Sayın Ömer Dinçer zamanında bir yapısal değişikliğe gidildi Milli Eğitim Bakanlığı’nda. Onun için kadrolar sıfırlandı. Ama şu anda gene sıfırlanıyor. Onun neden sıfırlandığını bilemiyoruz. Çünkü bakanlık bununla ilgili bir açıklama yapmış değil. Biz kanun tasarısıyla ilgili görüşlerimizi ilgililere yolladık. Umuyorum ki Türkiye’de bir gün her gün bir kanun çıkartma sevdasıyla değil de doğru bir ana kanun çıkarıp, bunun planlamasını doğru yapıp, doğru ölçümleyip, bu ülkenin evlatlarının geleceğini aydınlatma kararlılığı içerisine gireriz.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar