Pedallar 'Yüzyıllık Macera' için çevriliyor

Bisiklet sporunu tanıtmak ve sevdirmek amacıyla Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği’nin (BUBİDOSD) bu yıl 5’ncisi düzenlenen ve 4 gün sürecek 'Yüzyıllık Macera', 170 bisikletliyle Mudanya’dan başladı.İstanbul’da yaşayan Ahmet...

Google Haberlere Abone ol
Pedallar 'Yüzyıllık Macera' için çevriliyor

Bisiklet sporunu tanıtmak ve sevdirmek amacıyla Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği’nin (BUBİDOSD) bu yıl 5’ncisi düzenlenen ve 4 gün sürecek 'Yüzyıllık Macera', 170 bisikletliyle Mudanya’dan başladı.

İstanbul’da yaşayan Ahmet Tevfik Bey’in 1897 yılında arkadaşlarıyla birlikte Bursa’ya yaptığı bisiklet turunu 113 yıl sonra canlandıran BUBİDOSD, bu yıl organizasyonun 5’ncisini düzenledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Mudanya İstasyonu Sosyal Tesisleri’nde Mudanya Belediye Bandosu eşliğindeki sabah kahvaltısıyla başlayan etkinliğin başlama komutu İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde verildi.

Mudanya Belediye Başkan Vekili Erkan Altıntaş ile Başkan Yardımcısı Mustafa Ay’ın hazır bulunduğu etkinlikte BUBİDOSD organizasyon sorumlusu Ediz Evcimen, maceraperestlere tur hakkında bilgi verdi. Evcimen, etkinliğin bir yarış ve kendini ispatlama hareketi olmadığını belirtti. Mudanya Belediye Başkan Vekili Erkan Altıntaş ise tura katılan bisikletseverlere başarılar dileyerek turu başlattı. Etkinliğe katılan bisikletliler, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin anısına yakalarına siyah kurdele taktı.

BİSİKLETLİLERİN TUR PROGRAMI

Bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne denk gelerek Mudanya’dan başlatılan etkinlikte, bisikletliler eski tren yolundan 55 kilometre kat ederek ilk gün Misi’ye ulaşacak. İkinci gün Misi’den 80 kilometre ile İnegöl’e gidecek sporcular, 7 Haziran’da İnegöl’den İznik’e geçerek 60 kilometre daha katedecek. Son gün olan 8 Haziran’da ise İznik’ten dönüşe geçecek olan bisikletliler, dönüş güzergâhını Gemlik üzerinden yapıp 55 kilometre katederek Mudanya’ya ulaşacaklar.

AHMET TEVFİK BEY’İN GÜZERGAHI

Hatırlanacağı gibi Ahmet Tevfik Bey’in 1897 yılının eylül ayında bir arkadaşıyla birlikte bisikletle Mudanya, Bursa, İnegöl ve Yenişehir’i gezmiş, gezi boyunca not aldığı izlenimleri 'Velosipetle bir cevelan' adında kitaplaştırılmıştı. 2007 yılında bu kitap sadeleştirilerek 'Yüzyıl Önce Bisikletle Bursa' adıyla yeniden yayımlanmıştı. CİHAN

Yorumlar