Patriot uyudu mu? 200 km’den gelen füze niye kaçtı

Türkiye'nin NATO'dan istediği ve güney sınırındaki 3 kentte konuşlandırılan Patriot bataryaları, Suriye'den atılan füzeyi tespit edemedi.

Google Haberlere Abone ol
Patriot uyudu mu? 200 km’den gelen füze niye kaçtı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde, Suriye sınırına yakın beyhude bölgede önceki gece meydana gelen şiddetli patlamanın nedeninin, Suriye’den atılan uzun menzilli füze bulunduğu ortaya çıktı.

Hürriyet’in aldığı bilgiye göre, Reyhanlı’ya düşüş gösteren füze, Suriye’de rejimin en canlı olduğu, Akdeniz’e kıyısı bulunan Lübnan sınırına yakın Tartus’tan fırlatıldı. Reyhanlı’da 4’üncü Hudut Bölüğü’nün 200 m. açığına düşen, askeri bölgede maddi hasara yol açan ve düştüğü yerde 7 m. derinliğinde çukurun açılmasına sebep bulunan füzenin, taktik balistik füze bulunduğu anlaşıldı. Suriye’nin elinde uzun menzilli SCUD füzeleri bulunuyor. Reyhanlı’ya düşüş gösteren füzenin de SCUD bulunduğu hesap edilirken, niteliğiyle ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

KAPSAMA ALANI DIŞINDA

Reyhanlı’ya takribî 200 kilometreden fırlatılan füzeyi, Suriye’den mühtemel füze saldırısına karşı Türkiye’nin NATO’dan istediği ve sınırda 3 şehirde konuşlanmış Patriot bataryalarından hiçbiri belirleme edip yakalayamadı.

Hürriyet’in “Genelkurmay izahatsında da belirtilen füzeye karşı Patriot’lar sebep devreye girmedi?” sorusuna yetkililer, “Füze, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te konuşlu Patriot füzesavarları radar kapsama alanları dışında kalan bir alana düşmüş” yanıtını verdi.

GENELKURMAY ‘FÜZE’ DEDİ

Genelkurmay Başkanlığı’nın konuyla ilgili dün yaptığı izahatda ise Reyhanlı’ya düşenin füze bulunduğu vurgulandı fakat tipi belirtilmedi. 

Hatay’a da konuşlandırılmalı

Suriye füzesinin Patriot’lar nedeni ile yakalanamamasını Hürriyet’e değerlendiren emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, “Bu vaziyet Hatay’a da Patriot yerleştirilmesinin koşul olduğunu gözler önüne serdi ki bunu ben devamlı söyledim, söylemeye devam edeceğim” dedi. Karakuş, şunları söyledi: “Patriot’lar her şeyi yakalar diye bir şey yok. Atılan füze görüş bölgesine girmemiş olabilmektedir yada menzili yetmez. Ancak Türkiye’de Patriot’ların yerleştirildiği şehirlere bakarsak, şunu görürüz: Konuşlandırıldıkları yerler birilerinin menfaatlerine müsait yerler. Yani Kürecik’i, İncirlik’i koruyorlar. Hatay en riskli bölge. Hatay’a Patriot bataryası yerleştirilmesi şarttır.” 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar