'Park Orman imara açılırsa hukuksal mücadele başlatırız'

TMMOB İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, Park Orman’ın imara açılması durumunda hukuksal mücadeleye başlayacaklarını söyledi. Söz konusu bölgenin korunması gerektiğini belirten Kahraman, “Böyle bir yapılaşma...

Google Haberlere Abone ol
'Park Orman imara açılırsa hukuksal mücadele başlatırız'

TMMOB İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, Park Orman’ın imara açılması durumunda hukuksal mücadeleye başlayacaklarını söyledi. Söz konusu bölgenin korunması gerektiğini belirten Kahraman, “Böyle bir yapılaşma ile birlikte bu alanı koruma şansımız ne yazık ki olmaz.” dedi.

Sarıyer’deki Park Orman’ın imara açılacağı iddiaları Şehir Plancıları Odası’nda tepkiye yol açtı. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevaplandıran Başkan Tayfun Kahraman, “Park Orman ile ilgili arkadaşlarımız çalışmalar yapıyorlar. Takip etmeye devam ediyoruz. Burada yapılacak olan şey 25 bin kişilik bir konser salonu. Bunun yanında da yapılacak olan diğer yapılaşmalar. Özellikle konaklama ünitelerinin yapılması. Böyle bir alanda yapılaşmaya izin vermek başta genel müdürlük ve bakanlık olmak üzere yapılmaması gereken bir işlem. Yatırımcı burada en maksimum karı nasıl elde edebileceğine bakıyor. Bu alanların özelleştirilmemesi ve uzun dönem kiraya verilmemesi gerekir.” diye konuştu.

Söz konusu bölgenin İstanbul’un ender kalmış orman alanlarından biri olduğunu vurgulayan Kahraman, “Bu işlemler gerçekleşirse bir oldu bittiye getirerek bu orman alanlarını ne yazık ki gıdım gıdım kaybetmeye başlayacağız. Korunaklı alanlar da var burada. İstanbul’un geneline hitap edecek böyle yoğun bir projelendirme sonucunda koruma kullanma dengesi nasıl sağlandı? Buna bakmak lazım. Doğal dengeyi tabii ki etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un birçok yerinde orman alanlarının işletmeye açıldığını anlatan Kahraman şöyle devam etti: “Sadece Park Orman da değil, Sarıyer bölgesinde Beykoz bölgesinde pek çok alan Orman Genel Müdürlüğü tarafından işletmeye açılmış durumda. Bunlara ilişkin son torba kanunda çıkan madde ile 250 metrekareye kadar olan kullanım alanlarının imar planlarında yer almadan yapılabileceğine dair maddeler var. Buradaki turistik tesislerin artması o alanın kullanılması anlamına gelmiyor o alanların tahrip edilmesi anlamına geliyor. Burada değil tüm İstanbul bu tehditle karşı karşıya şuanda. Park Orman korunması gereken bir bölge bu alanı korumamız gerekiyor. Böyle bir yapılaşma ile birlikte bu alanı koruma şansımız ne yazık ki olmaz. Yeni bir imar planı değişikliği gündemde bu alanda büyük ihtimalle bu rapor ona istinaden hazırlanmıştır. Böylesi bir imar değişikliği olursa hukuki olarak bunun mücadelesini vereceğiz.”

CİHAN

Yorumlar