‘Paralel dinleme’ iddiasının belgesi sahte çıktı

Star gazetesinin ‘paralel dinleme’ iddiasının belgesi olarak yayınladığı IMEI numaraları sahte çıktı. Gazete, basılı nüshasında son üç rakamını kapattığı numaraları internet versiyonunda buzlamayı unuttu. Merhum Necmettin Erbakan’a...

Google Haberlere Abone ol
‘Paralel dinleme’ iddiasının belgesi sahte çıktı

Star gazetesinin ‘paralel dinleme’ iddiasının belgesi olarak yayınladığı IMEI numaraları sahte çıktı. Gazete, basılı nüshasında son üç rakamını kapattığı numaraları internet versiyonunda buzlamayı unuttu. Merhum Necmettin Erbakan’a atfedilen numara BTK’nın internet sitesinde sorgulatıldığında ise kayıt bulunamadı.

Zaman gazetesinde yer alan haber şöyle: "Star'ın gazetesinin dünkü manşetinde yer alan ‘İmzasıyla mührüyle kirli kulaklar’ başlıklı habere konu olan IMEI numaralarının sahte olduğu anlaşıldı. Türkiye’nin üst düzey kişilerine ait olduğu iddia edilen telefonların IMEI numaraları aslında Türkiye’de kayıtlı bile değildi. Örneğin, 352558025351110 şeklindeki numaranın aslında merhum Necmettin Erbakan’ın telefonuna ait olduğu ileri sürülüyordu. Bu numarayı BTK’nın Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (mcks.gov.tr) bölümündeki sorgulama ekranına yazdığımızda ‘Kayıt bulunamadı’ ifadesi ile karşılaştık. Sadece Erbakan değil, eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, Sabri Uzun, Ömer Vehbi Hatipoğlu gibi isimlere atfedilen IMEI numaralarına da kayıt sorgulama sayfasından ulaşılamadı. Bu, verilen numaraların Türkiye’de kayıtlı olmadığı anlamına geliyor. O halde; Star’ın ifadesiyle söz konusu 64 üst düzey kişi ya kaçak telefon kullanıyor ya da Türk kamuoyu hükümet medyasının yeni bir ‘Cambaza Bak’ oyunuyla karşı karşıya. Ayrıca Star’ın haberinde isim ve sicil numarası verilen yargıçların imzasının gizlenmesi ‘imzalar da mı sahte’ şüphesine yol açıyor. Şayet belgeler doğru ise emniyet istihbaratının olmayan telefonları dinlemeye çalışmak gibi bir garabete imza attığı da söylenebilir."

IMEI, TELEFONLARIN KİMLİĞİ

Her cep telefonu, bir IMEI numarası ile gelir. Bu telefona özel kimlik numarasıdır ve sadece o telefon cihazı tarafından kullanılır. Bu cihazın Türkiye’de iletişime açık olabilmesi için de distribütör firma ya da telefonu getiren şahıs tarafından BTK’ya kaydedilir. Eğer cihazınız kayıtlı değilse en fazla 15 gün kullanabilirsiniz, sonra size cihazının yasal olmadığı hakkında bir bilgilendirme mesajı gelir ve iletişime kapatılır. Ortada çok sayıda ikinci el telefon dolaştığı için BTK resmi sitesinde aldığınız bir makinenin yasal olup olmadığını sorgulayabilmenize imkân tanıyor. Kendi telefonunuzun durumunu veya başka bir IMEI numarasının kayıtlı olup olmadığını ‘mcks.gov.tr’ adresinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

CİHAN

Yorumlar