Pamukkale Ovası’nda susuzluk çiftçiyi vurdu

Denizli’nin Pamukkale Ovası’nda, bir taraftan kuraklık, diğer taraftan sulama birliğinin elektrik borcundan dolayı sulanamayan 30 bin dönümlük tarım arazisinde ürünler kurumaya yüz tuttu.

Google Haberlere Abone ol
Pamukkale Ovası’nda susuzluk çiftçiyi vurdu

Denizli’nin Pamukkale Ovası’nda, bir taraftan kuraklık, diğer taraftan sulama birliğinin elektrik borcundan dolayı sulanamayan 30 bin dönümlük tarım arazisinde ürünler kurumaya yüz tuttu. Pamukkale Ovasındaki Akköy ve Develi Mahallesi’ndeki çiftçiler, 30 bin dönümlük ekili arazilerindeki ürünlerin tarlada kaldığını söyledi.

Kuraklığın yanında, sulama birliğinde yaşanan elektrik sorunundan dolayı pompaların elektriği olmadığını ve bu nedenle bölgeye su verilmediğini belirten üreticiler, su kanallarının bile kullanılamaz hale geldiğini söylediler. Bu yıl bölgede ekilen başta buğday olmak üzere, yonca ve meyve ağaçlarının susuzluktan dolayı kuruduğunu ifade eden Pamukkale Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sivaslıoğlu, “Buğdayda neredeyse hasat zamanına geldik ama buğday yok. Şuanda bölgede 30 bin dönümlük bir arazide su olmadığı için ekilen ürünlerin hiç biri yetişmedi. Tüm çiftçilerimizin borçları bulunuyor. Bu borçların ödenmesi için ürünlerimizden para kazanmamız gerekiyordu ama ürünlerimiz tarlada kaldı.” dedi.

5 BİN ÇİFTÇİ MAĞDUR

Bölgede 5 bine yakın çiftçinin bulunduğunu ve bu üreticilerin tamamının borçlu olduğunu ifade eden Sivaslıoğlu, “Şimdi çiftçi ürününden vazgeçti, borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Şuanda acilen çiftçilerimizin borçlarında bir erteleme veya indirim yapılması gerekiyor. Bununla ilgili yetkililerin desteğini bekliyoruz. Aksi halde önümüzdeki yıl hiç üretim yapamayacağız.” diye konuştu.

Kuraklığın yanında elektrik borçlarıyla başı dertte olan Pamukkale Sulama Birliği üyesi çiftçiler, bu sorunun çözülmesi istiyor. Biriken elektrik borçlarından dolayı su pompalarındaki elektriklerin kesik olduğunu ifade eden birlik yöneticileri, yetkililerin konuya sahip çıkarak yardımcı olmasını istiyor. CİHAN

Yorumlar