Pakistan’da asrın hukukçusu emekliye ayrıldı

Pakistan’da Anayasa Mahkemesi Başkanı İftikhar Çodri, emekliye ayrıldı. 13 yıllık Anayasa Mahkemesi üyeliğinin 8 yılını başkan olarak sürdüren Çodri, Pakistan’da kamuoyunun büyük bir kesimi tarafından kahraman olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Pakistan’da asrın hukukçusu emekliye ayrıldı

Pakistan’da Anayasa Mahkemesi Başkanı İftikhar Çodri, emekliye ayrıldı. 13 yıllık Anayasa Mahkemesi üyeliğinin 8 yılını başkan olarak sürdüren Çodri, Pakistan’da kamuoyunun büyük bir kesimi tarafından kahraman olarak görülüyor. 2005’te Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçile Çodri’yi görevinin son gününde avukatlar yalnız bırakmadı. Yaklaşık 200 avukat eski başkana daha önce hiçbir hukukçuya düzenlenmemiş bir uğurlama programıyla veda etti. Anayasa mahkemesi binasının önünden Çodri’nin evine kadar ellerindeki meşalelerle yürüyen avukatlar, başkana görkemli bir şekilde veda etti.
1948 yılında Pakistan’ın Beluçistan eyaletinde doğan Muhammed İftikar Çodri, 2005 yılında Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref tarafından anayasa mahkemesi başkanlığına atandı. Ancak 2007 yılında Müşerref, Çodri’den istifasını istedi. Müşerref’in talebini reddeden Çodri’i hukukun üstünlüğünü ve talebin Pakistan Anayasası’na aykırı olduğunu dillendirdi. Müşerref 2007 yılında anayasayı askıya alırken ülkede acil durum ilan edildi. 2009’da anayasanın tekrar yürürlüğe girmesiyle görevinde tekrardan aktif olan Çodri, Pakistan tarihinde ilk kez askıya alınan anayasa mahkemesi başkanı oldu. O dönemde Çodri birçok yargıçla beraber ev hapsinde tutulurken görevinde kalma kararından vazgeçmedi.
Çodri’nin döneminde Müşerref’in istifası ve yargılanması sürecinin yanı sıra eski Başbakan Yusuf Rıza Geylanin Cumhurbaşkanı Asıf Alı Zerdari ile ilgili yolsuzlukları gizlemesi suçundan hüküm yemesi, Beloçistan’daki kayıp kişiler ile ilgili yürüttüğü dava, 2012’nin Nisan ayında Geylani ve hükümetini feshetmesi ve binlerce şikayet dilekçesini sunulduğu insan hakları odalarını kurması öne çıktı.
Ülke kamuoyu 65 yaşındaki Çodri’nin siyasete girip girmeyeceğini tartışıyor.
CİHAN

Yorumlar