Paker: Bu yoldan geriye dönüş yok

Doğu Anadolu Bölgesi Akil Adamlar Heyeti Başkanı Can Paker çözüm sürecini değerlendirdi. Paker, "Artık süreçten geriye dönüş olmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Paker: Bu yoldan geriye dönüş yok

Abdullah Öcalan’ın 28 Şubat’ta yaptığı “silahsızlanma çağrısı” ile müşterek gözler PKK’nın atacağı adımlara çevrildi. Doğu Anadolu Bölgesi Akil Adamlar Heyeti Başkanı Sivil Toplumcu Nafiz Can Paker yaşanan süreci AKŞAM’a değerlendirdi.

Paker, “Türk toplumunun kocaman çoğunluğu ile bilhassa Doğu Anadolu Bölgesi sulh sürecinin başarıya ulaşmasını istiyor. Aradan geçen süreç bünyesinde herkes çatışmasız çağın ve sulh imkânın ileride nasıl bir hayat getireceğini gördü” dedi. İşte Paker’in süreç hakkında analizleri:  

BU GELİŞME BEKLENEN BİR OLAYDI 

“Bu gelişmenin aşırı mühim bir olduğunu düşünüyorum. Beklenen bir olaydı. Ben de bekliyordum. Silah bırakma konusu bu kadar ciddi biçimde gündeme gelmişti.  Ancak bu denli değil. Yani bir kongre toplanması ve bu yönde kararlar alınması halinde değildi. Her iki yan beraberce bildiriyi okudular. Bunlar gösterge şekilde önemli.” 

BARIŞIN NE GETİRECEĞİ GÖRÜLDÜ

“Türk toplumunun kocaman çoğunluğu ile bilhassa Doğu Anadolu Bölgesi sulh sürecinin başarıya ulaşmasını istiyor. Aradan geçen süreç bünyesinde herkes çatışmasız çağın ve sulh imkânın ileride nasıl bir hayat getireceğini gördü. Bütün politik aktörler toplumun talebine nazaran davranır. Bu kişiler da ileride politika yapacaklar. O sebepten siyasetçiler de kendilerinin onaylanmasını bekleyecektir. Dolayısıyla siyasiler toplumsal ilginin dışında aşırı çok farklı davranamaz. Buradan bakınca bugün gelinen noktanın beklenen bir nokta olması da doğrudur."

BAZEN İNİŞLER VE ÇIKIŞLAR OLDU

Toplum er yada geç böyle bir noktaya gelecektir. Süreçte bugüne kadar birtakım iniş çıkışlar, zikzaklar oldu. Bu hali kendi lehlerine nazaran değerlendirmek arzulayan kişide oldu. Bunu kasıtlı yapıyorlar. Süreç bünyesinde gündeme gelen gözlemci gurubunun kurulmasını müspet buluyorum. Türkiye içinden bir gözün orada olması önemlidir. Bu çeşit hallerde ekseriyetle dünyadan bir gözlemci bulunur. Bu Türkiye’nin sorunudur ve Türkiye kendi içinden çıkaracağı bir gözlemci heyetinin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Yabancı gözlemciye lazım yok.” 

PATRONLAR BARIŞ iSTiYOR 

Doğu ve Güneydoğulu iş adamları, PKK'ya silah bırakma çağrısının alanda yatırımları artırmasını bekliyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir şu ifadeleri kullandı: "Silahsızlanma çağrısı sürecin geliştiğini ve mühim bir etaba geldiğini gösteriyor. İş dünyası şekilde bizler alanda sulh ve istikrar ortamının sağlanmasını, kazanç ortamının iyileşmesini destekliyoruz." IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "Huzur ve itimat ortamında bölgenin yer altı ve zenginlikleri su yüzüne çıkacaktır. Bölge ekonomisine yardım sağlayacaktır" dedi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar