PAK Eğitim İş Sen Başkanı: Dersane kapatma kararından 72 bin kişi etkileniyor

PAK Eğitim İşçileri Sendikası Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, hükümetin almış olduğu dershane kapatma kararı ile 3 bin 520 dershane çalışanı ile 53 bin öğretmen ve 15 bine yakın personelin etkilendiğini söyledi. Kayışkıran,...

Google Haberlere Abone ol
PAK Eğitim İş Sen Başkanı: Dersane kapatma kararından 72 bin kişi etkileniyor

PAK Eğitim İşçileri Sendikası Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, hükümetin almış olduğu dershane kapatma kararı ile 3 bin 520 dershane çalışanı ile 53 bin öğretmen ve 15 bine yakın personelin etkilendiğini söyledi.

Kayışkıran, yaptığı yazılı açıklamada, yüz binlerce aile ferdinin mağduriyet ile karşı karşıya kalacağını dile getirerek, “Yapılması planlanan okul ya da açık liseye dönüşüm; domino etkisi yaparak yarı kapasite ile çalışan özel okullar, kurslar, resmi okullar dahil eğitim sistemine zarar verecek, eğitim emekçisi olarak adlandırdığımız öğretmenler ve onların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri ile beraber yüz binlerce vatandaşımız mağdur olacaktır.” dedi.

Maddi imkansızlıklarla karşı karşıya kalmasının vermiş olduğu travmanın kimlerin çözmesi gerektiğini, Pak Eğitim İşçileri Sendikası olarak kamunun vicdanına havale ettiğini kaydeden Kayışkıran, “Bununla birlikte, sosyal hayatta etkisi bu yönde olacak yasal düzenleme ayrıca birçok yönüyle Anayasa’ya aykırı bir düzenlemedir Ortada hiçbir haklı ve kanuni gerekçe yokken, vatandaşların kendi tercihleri ile çocuklarını gönderdiği kurumları kapatmaya kalkışmak, darbe ve sıkıyönetim dönemlerine has bir uygulamadır. Bu tür uygulamaları, geçmiş yıllarda, darbe dönemlerinde yaşamış olan milletimizin ve milletin temel haklarının güvencesi olan yüce mahkemenin bu hukuksuz uygulamaya onay vermeyeceğini ümit etmekteyiz.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile korunan çalışma hakkının, eğitim, mülkiyet ve teşebbüs hürriyetini ihlal edeceği vurgulayan Kayışkıran, şöyle devam etti:

“Mutlak olan ve bu sözleşmeler ile çelişen bir yasa hükmünü, Anayasamızın 90. Maddesi karşısında yüce mahkemenin iptal edeceğini ümit etmekteyiz. Yine Anayasa ile teminat altına alınan “çalışma hakkının açıkça ihlali anlamına gelen bu yasanın iptal edilmemesi halinde eğitim çalışanlarının haklarını savunmak için kurulan Pak Eğitim İşçileri Sendikası tarafından düzenlemeyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımak dahil sonuna kadar takip edeceğimizin kamuoyu ve üyelerimiz tarafından bilinmesi isteriz.”

CİHAN

Yorumlar