Öztekin: Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde demokrasi değil faşizm olur

Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, AK Parti hükümetinin HSYK'nın yetkilerini tırpanlama çalışmasının tehlikeli ve Anayasa'ya aykırı olduğunu, bu durumun mutlaka durdurulması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Öztekin: Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde demokrasi değil faşizm olur

Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, AK Parti hükümetinin HSYK'nın yetkilerini tırpanlama çalışmasının tehlikeli ve Anayasa'ya aykırı olduğunu, bu durumun mutlaka durdurulması gerektiğini söyledi. Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde demokrasi değil, faşizm olduğunu, komisyondaki tasarı yasalaşırsa HSYK'nın gerçekten yargılanmış olacağını efade eden Öztekin, "İktidar demokrasiyi 'seçimden ibaret ve bir araç' olarak görmektedir. Demokrasinin, bizatihi kendisini yok etmede, böylece rejimi değiştirmede araç olarak kullanılması çok çelişkilidir. Türk milletinin bu tehlikeli gidişi görmesi gerekmektedir. Anayasa'yı fiilen ortadan kaldıracak olan bu tehlikeli gidişin durdurulması gerekmektedir." dedi.

Öztekin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, TBMM'nin adında 'Adalet' olan komisyonunda son yaşanan olayları hukukla, adaletle ve akılla izah etmenin mümkün olmadığını belirtti. Öztekin, "İktidarın, HSYK ile ilgili yapmayı düşündüğü son yasal düzenlemeler Anayasa'ya, kuvvetler ayrılığına, hukuk devletine, yargı bağımsızlığına açıkça aykırıdır. Bunu komisyonda dile getiren muhalefete karşı sergilenen tutum ve davranışı kabul etmek mümkün değildir." diye konuştu.

"TEKMELER HUKUK DEVLETİ VE YARGIYA ATILMIŞTIR"

Anayasa'ya bağlı kalacaklarına dair yemin eden milletvekillerinin, bu aykırılığın hiç kimse tarafından dile getirilmesine, tartışılmasına dahi izin vermemeleri ve tekmelerle Yargı-Sen genel başkanı ve bir yargıç olan Ömer Faruk Eminağaoğlu'na saldırmalarının çok düşündürücü olduğunun altını çizen Öztekin, burada atılan tekmelerin hukuk devletine ve yargıya atıldığını kaydetti.

"17 ARALIK OPERASYONUNUN SONUÇSUZ KALMASI İÇİN YARGI DİZAYN EDİLİYOR"

İktidar kanadının, sayısal çoğunluğuna güvenerek, ne pahasına olursa olsun 'tekme, tokatla, kavgayla' bu yasayı geçireceğiz düşüncesinde olduğunu vurgulayan Öztekin, kamuoyundaki algının, alınan talimatın bu şekilde olduğunu belirtti. Öztekin, 17 Aralık soruşturmalarının sonuçsuz kalması için emniyetin dizayn edildiğini şimdi ise sıranın yargıda olduğunu ifade etti.

"YARGI, İKTİDARIN EYLEM VE İŞLEMLERİNİ DENETLER, HUKUK DEVLETİNDE OLMASI GEREKEN BUDUR"

HSYK'nın yapısında adalet bakanı ve müsteşar olduğu sürece yargı bağımsızlığından söz edilemeyeceğinden, mevcut ve geçmişteki yapıya hep karşı çıkarak eleştirdiklerinin altını çizen Öztekin, şöyle dedi: "Bu görüşümüzde değişiklik yoktur. Ama iktidara, HSYK'nın zaten bağımlı olan mevcut yapısı bile yetmiyor. 'Yasama ve yürütme de biziz' açıklaması sonrası 'elimde olsa HSYK'yı da yargılarım' açıklaması gelmişti. Komisyondaki tasarı yasalaşırsa HSYK gerçekten yargılanmış olacaktır. Böylece yasama ve yürütmenin yanında yargı da tamamen iktidara bağlanmış olacaktır. İktidar 'yargı da hesap vermeli' diyor. Bu yöntemle iktidar yargıdan hesap sorma peşindedir. Oysa yargı iktidarın işlem ve eylemlerini denetler, bu bağlamda iktidardan hesap sorar. Demokratik, çağdaş hukuk devletinde olması gereken budur."

"TÜRK MİLLETİ BU TEHLİKELİ GİDİŞİ GÖRMELİ VE DUR DEMELİDİR"

İktidarın demokrasiyi 'seçimden ibaret ve bir araç' olarak gördüğüne dikkat çeken Öztekin, "Demokrasinin, bizatihi kendisini yok etmede, böylece rejimi değiştirmede araç olarak kullanılması çok çelişkilidir ama tarihte örnekleri mevcuttur, elbette ibret vericidir. Türk milletinin bu tehlikeli gidişi görmesi gerekmektedir. Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde demokrasi olmaz, faşizm olur. Anayasa'yı fiilen ortadan kaldıracak olan bu tehlikeli gidişin durdurulması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Bu sebeple iktidar milletvekillerinin Anayasa'ya bağlı kalacaklarına dair ettikleri yemini, seçildikleri bölgenin değil tüm ulusun milletvekilleri olduklarını hatırlatan Öztekin, kendilerini bu konuda sağduyuya, hukukun, adaletin ve aklın sesine kulak vermeye davet ettiklerini ifade etti.


CİHAN

Yorumlar