Özel Yetkili Mahkemeler Kalkıyor Mu?

Başbakan Erdoğan "Özel yetkili mahkemeleri kaldırmayı hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Özel Yetkili Mahkemeler Kalkıyor Mu?

Başbakan Erdoğan, İran ziyareti öncesi yaptığı açıklamada; "Özel Yetkili Mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK'yı aynı şekilde kaldırmayı, ama buradaki TCK'na aktarılması gereken maddeleri aktarma gibi bir hedefimiz var" dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 yıl aradan sonra İran ziyareti için Tahran'a hareket etti. Erdoğan, ziyareti süresince Ruhani'yle ve dini lider Humeyni'yle görüşecek. 
Başbakan Erdoğan, Tahran'a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan, 2 ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda arttığını söyleyerek; "Ziyaretim vesilesiyle mevcut ilişkilerimizi daha ileri taşıyacak bir adımı atıyoruz. Türkiye ile İran arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ni kuruyoruz. Bu mekanizma, İran'la ikili ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracaktır. 2013 yılında ikili ticaret hacmimiz, 13,5 milyar Dolar'a ulaştı. Bu rakam, önceki seneye kıyasla kısmi düşüşte ifade ediyor" diye konuştu. 

"İRAN ÜZERİNDEKİ YAPTIRIMLARIN TAMAMEN KALDIRILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ"

İran'ın nükleer programı konusunda yeni bir döneme girildiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, İran ile P5 artı 1 arasında 24 Kasım 2013 tarihinde iki tarafın yükümlülüklerini ortaya koyan bir anlaşmaya varıldığını anımsattı. Bu mutabakatın 20 Ocak 2014 itibariyle uygulamaya geçilmesi kararlaştırıldığına dikkat çeken Erdoğan; "Türkiye olarak biz de bu gelişmeyi memnuniyetle karşılamış bulunuyoruz. Sürecin, İran üzerindeki yaptırımların tamamen kaldırılmasını sağlayacak nihai bir anlaşmayala sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Türkiye, bu yönde şu ana kadar elinden gelen gayreti gösterdi. Şu andan sonra da çaba sarf edecektir. Bu çerçevede, temaslarımda Suriye'de cereyan eden, trajik olaylar başta olmak üzere bölgemizde son dönemde meydana gelen gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağım" ifadelerini kullandı.

"ŞİŞLİ BELEDİYESİ'NE YAPILAN SALDIRI DA MANİDARDIR"

Son dönemde artan saldırıları değerlendiren Başbakan Erdoğan; "Son seçimler 200'e yakın Seçim Koordinasyon Merkezlerimiz hep taciz edildi. Ve biz hep buna karşı sabırla göğüs gerdik. Sabrımızın neticesini de başarılı bir seçim sonucuyla aldık. Esenyurt'ta meydana gelen olayda ben 'Şudur' deme konumunda değilim. Ama emniyet teşkilatımız süratle olaya müdahale etmiş ve neticesinde 9 kişi gözaltına alındı. Bir seçimin arifeside böyle bir tablonun ortaya çıkması çok çok üzücü. Esenyurt hassas bir ilçe. Bu hassasiyeti çok iyi bilen biriyim. Ama bundan önce Van'da büyükşehir belediye başkan adayımız, esnaf ziyareti yaparken taşlı sopalı saldırılar oldu. Daha sonra evine 2 kez bombası atıldı. Bütün bunlar aslında caydırmaya yönelik, adeta korku atmosferi oluşturmaya yönelik adımlar. Bunların hiçbirinden yılmak gibi bir şey sözkonusu değil. Yine, Şişli Belediyesi'ne yapılan saldırı da manidardır. Bu bir senaryo mudur yoksa gerçekten bir karşı adım mıdır? Silahın oraya bırakılması, taranması anlamlıdır. Emniyet teşkilatımız bununla ilgili de takibini sürdürmektedir" ifadelerini kullandı. 

"FAİZLERİN ARTTIRILMASINA HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE KARŞIYIM"

Erdoğan, Merkez Bankası'nın bağımsız bir kurum olduğunun altını çizerek, faiz arttırımı konusunda şunları kaydetti; "Konuyla ilgili bir açıklama yapsam, diyecekler ki 'MB'ye müdahale etti." Ama şunu bilmenizi istiyorum; Ben faizlerin arttırılmasına her zaman olduğu gibi bugün de karşıyım. Ama müdahale etme yetkim yok. Ve sorumluluğu da onlara da aittir. Hesabını onlar vereceklerdir. Temenni ederim ki alacakları karar inşallah isabetli olur. Kurda yeni bir dönem başlar. Ve böylece de ekonomi bu anlamda ihracat-ithalat arasındaki dengede, bu sıkıntıları aşarız. İthalata dayalı bir ekonomik anlayışın içinde değiliz. İhracata dayalı bir anlayışın içindeyiz. En önemli talihsizliklerimizden bir tanesi de petrol, doğalgaz konusundaki sıkıntımızdır. 60 milyar Doları aşkın ithalatımız bizi sıkıntıya düşürmektedir. Ama biz bunu bugüne kadar farklı enstrümanlarla kapattık, kapatmaya devam ediyoruz."

"ADALET AKADEMİLERİYLE İLGİLİ OLAN KISMI BİTİREREK ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇERSİNDE ADIMIMIZI ATARIZ"

Muhalefetin HSYK değişikliği konusundaki tutumunu eleştiren Başbakan şunları kaydetti; "Anayasa değişikliğine hayır dediler. Yasal düzenlemeye de yanaşmadılar. Onun için, onlarla yapılacak bir şey şu an için gözükmüyor. Ama biliyorsunuz bu paketin Adalet Akademileriyle ilgili olan kısmın düzenlemesi bitti. Şu anda arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalşmalarını sürdüyorlar. Temenni ediyorum ki Adalet Akademileriyle ilgili olan kısmı ve belki 2-3 madde daha bitirilmek suretiyle önümüzdeki hafta içersinde adımımızı atarız."

"BAKANLIK'IMIZ YENİDEN YARGILANMA SÜRECİNİ ŞU ANDA DEĞERLENDİYOR"

Erdoğan, 'Balyoz davasında delil olan 5 nolu harddiskte değişiklik yapılması ile ilgili yaptığı açıklamada, şu düşünceleri kaydetti; "TÜBİTAK olayı, bilirkişilerle alakalı, kurumla alakalı değil. Bilirkişi raporunu hazırlıyor. Doğrusu ben, bilirkişilerin hazırladığı rapor ne içeriyor incelemiş değilim. Ondan haberim yok. Şu anda henüz Ergenekon'la ilgili gerekçeyi görmüş değiliz. Bu konuyla ilgili açıklama yapmamız da mümkün değil. Adalet Bakanlığı'yla alakalı, bu süreç içersinde Bakanlık'ımız yeniden yargılanma sürecini şu anda değerlendiyor, çalışıyor. Muhtevası ne olacak, nasıl olacak. Ben burada bir şeyi açık söyleyebilirim; Özel Yetkili Mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK'yı aynı şekilde kaldırmayı, ama buradaki TCK'na aktarılması gereken maddeleri aktarma gibi bir hedefimiz var. Ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırarak, bu mahkemeleri tamamiyle Ağır Ceza Mahkemelerine devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız. Ve böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var, yanılmıyorsam 8 tane de özel yetkili mahkemesi var. Bundan sonra 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bu süreci sürdüreceğiz. Böyle bir dönemi başlatıyoruz."

İran ziyaretinde, işlenmiş altın konusunda ihracat piyası olduğunu söyleyerek, yaptırımlar sebebiyle oluşan sıkıntıların görüşeceklerini söyledi. 

Yorumlar