Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Gülan: 2 bin özel okul kapanabilir

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, Özel Okullar Yönetmeliği ve Standartlar Yönergesi’nde yer alan ve 2015 yılında yürürlüğe girecek bazı hükümlerin hayata geçmesi durumunda 2 bine yakın özel okulun ciddi problem yaş.

Google Haberlere Abone ol
Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Gülan: 2 bin özel okul kapanabilir

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, Özel Okullar Yönetmeliği ve Standartlar Yönergesi’nde yer alan ve 2015 yılında yürürlüğe girecek bazı hükümlerin hayata geçmesi durumunda 2 bine yakın özel okulun ciddi problem yaşayacağını, bir kısmının da kapanacağını söyledi.

    Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından düzenlenen 13. Geleneksel Sempozyum, Antalya Mardan Palace Otel'de başladı. Toplantıda konuşan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, eğitimde kademelerin 4+4+4 yasası ile yeniden belirlendiğini hatırlattı. Kademeli geçişle ilgili özel okulların yaşadığı tek sorunun kademelere göre binaların ayrılması sorunu olduğunu belirten Günal, "Kanunda dahi imkan olmadığı takdirde ilkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin bir arada olabileceği belirtilmiştir. Ancak Özel Okullar Yönetmeliği ve Standartlar Yönergesi’nde yer alan ve 2015 yılında yürürlüğe girecek bazı hükümlerin hayata geçmesi durumunda iki bine yakın özel okul ciddi problem yaşayacak ve bir kısmı kapanacaktır. Bu konuda Bakanlığımızdan, diğer konularda olduğu gibi yapıcı ve esnek çözümler yaratmasını diliyor, yardım ve desteğe hazır olduğumuzun bir kez daha altını çizmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

    "ÖZEL OKULLARDA ÖĞRENCİ SAYISI YÜZDE 4, İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL"

    Toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da genel öğrenci sayısı içerisinde özel okula giden öğrencilerin yüzde 4 civarında olduğunu, hala arzu edilen düzeye gelemediklerini söyledi. Bakan Avcı, özel okulların eğitim sistemine çok önemli katkı sağladığını ifade etti. Özel okulların desteklenmesi, özel sektörün dinamik yapısının eğitime yansıtılmasını önemsediklerini belirten Bakan Avcı, son yıllarda özel okul sayılarıyla, özel okullardaki öğrenci sayısında önemli ölçüde artış sağlandığını, ancak hala arzu edilen düzeyde olmadığını ifade etti. Şuanda genel öğrenci sayısı içerisinde özel okula giden öğrenci sayısı yüzde 4 civarında olduğunu belirten Avcı, "Bu oran bildiğiniz gibi Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinde eğitim kademeleri farklılıklar göstermekle birlikte yüzde 15 civarında. İnşallah ülkemizde önümüzdeki yıllarda bu orana ulaşılması, özel sektörün eğitime sağlayacağı katma değer açısından büyük önem arz ediyor. Özel okullarda okuyan öğrenci sayısı hala istenen düzeyde olmamasına rağmen 2002 -2003 öğretim yılında özel okullarda toplam 223 bin, bugün itibariyle bu sayı 662 bine ulaştı. Bu da son 11 yılda özel okullardaki öğrenci sayısının yüzde 196 arttığını göstermektedir. Özel okullar bu öğrenci artışını son yıllarda resmi okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının önemli ölçüde azalmasına resmi okullardaki eğitim ortamlarında yapılan iyileştirmelere rağmen elde etmişlerdir. Hepiniz bildiği gibi özel sektörün eğitim yatırımlarının içinde daha fazla yer alması özel okulların kendi özgü eğitim ortamlarından daha fazla öğrencisizin istifade ede bilmesi için son yıllarda bakanlığımız girişimlerde bulundu. Bu girişimler üzülerek söylüyorumki bakanlığın hedeflediği anlamda gerçekleşemedi." dedi.

    ÖZEL OKULLARDA DERS KİTAPLARI ÜCRETSİZ VERİLECEK

    Dershanelerin dönüştürülme sürecine de değinen Bakan Avcı, uzun bir süredir yürütülen dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında kurum kontenjanlarını dolduramayan, mevcut özel okulların söz konusu süreçten olumsuz etkilenmemelerine özen gösterdiklerini söyledi. Özel okulda okuyan öğrencilerin ders kitapların teminde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını belirten Avcı, "Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda okuyan öğrencilerinde ders kitapları devlet tarafından ücretsiz olarak verilecektir." dedi.

    "EĞİTİM YAZ BOZ TAHTASI"

    Eğitime yönetilen 'yaz boz' tahtası eleştirilerine de cevap veren Avcı, bunun eğitimcilere haksızlık olduğunu söyledi. Eğitim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler nedeniyle bu alanda pek çok şeyin değiştiğini belirten Avcı, "Arada tabiki değişmeyen görüntüye bakınca bakanlar değişiyor ama bürokratlar Nimet Hanım zamanında beri Mehmet Bey orada oturuyor. Bu tabi bizim eğitimde istikrara verdiğimiz önemi göstergesi." dedi. Eğitimdeki teknolojik gelişmelere değinen Avcı, bu nedenle eğitimin bir anlamda yaz boz tahtası olduğunu kaydetti. Avcı, öyle olmaması durumunda da buralara gelinemeyeceğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar

LAHİKA okula giden kardeşimde yanımdaydı ve yazar hanımdan çok etkilendi sizinle paylaşmak istedim... hani şu hükümetin çözüm sürecine aldığı VEDA MAKAMInın yazarı ve BİN YILDIZLI OTELDE BİR SAAT, VE ZİRVEDE ÜŞÜYENLER inde yazarı eğitim ve araştırma hastasi müdürü bayan aynı zamanda bireysel gelişim ve madde bağımlılığı bilgilendirme ve bilinçlendirme uzmanıymış bize kent konseyi aracılığı ile davet edildi sizinle paylaşmak istedim hocam saygılar