Özdemir: Yozgat’ta anızlar boş kalmayacak

Yozgat Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Türkiye’nin önemli tarım alanlarına sahip Yozgat’ta sulu tarım yapılamamasından dolayı tarım alanlarının nadasa bırakıldığını belirterek, bu ekilmeyen boş arazilere aspir ekimi yapılarak anızl.

Google Haberlere Abone ol
Özdemir: Yozgat’ta anızlar boş kalmayacak

Yozgat Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Türkiye’nin önemli tarım alanlarına sahip Yozgat’ta sulu tarım yapılamamasından dolayı tarım alanlarının nadasa bırakıldığını belirterek, bu ekilmeyen boş arazilere aspir ekimi yapılarak anızların boş kalmayacağını söyledi.

Yozgat Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, çiftçilerin aspir bitkisi hakkında bilgi edinmeleri konusunda bütün ilçelerde toplantılar ve seminerler düzenlediklerini ifade etti. Özdemir, "Aspirin tarımındaki en önemli avantajı, buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depolanmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet ve ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Belki de bu özelliğinden dolayı üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır. İlimizde yaklaşık 2 milyon dekar nadas alanımızın bulunduğu ve bu nadas alanlarının değerlendirilmesi gereklidir. Ayrıca, bakanlığımızın, tarımsal desteklemeleri kapsamında 2013 yılı itibarı ile aspire 1 kilo için 45 kuruş destek vermesi de çok önemlidir." dedi.

Aspirin, Türkiye’de geleneksel olarak çok eski yıllardan beri tarımı yapılan ve daha çok yağ bitkisi olarak kullanılan bir ürün olduğunu kaydeden Özdemir, "Orta Anadolu’nun geleneksel yağ bitkisi olan aspir, kurağa dayanıklılığı ile ülkemizin yağışı yetersiz, sulanmayan Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde başarıyla yetiştirilebilmektedir. Aspir, İç Anadolu’da kuru tarım yapılan alanlarda hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkidir. Hububat-Aspir-Yem Bitkisi-Nadas münavebesi söz konusu alanlar için önerilmektedir. Aspir, hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilmektedir. Aspir tohumlarında yeni çeşitlerde yaklaşık yüzde 46-47’ye kadar yağ bulunmaktadır. Yağının en bariz özelliği, doymuş yağ asitleri oranının düşük, doymamış yağ asitleri oranının yüksek olması, batılı ülkelerde margarin, mayonez ve salata yağı olarak tüketilmesidir. Aspir yağı yemeklik yağ olarak kullanımının yanında vernik, boya, baskı mürekkebi, koruyucu, alkit reçinelerin üretiminde ve sabun sanayiinde de kullanılmaktadır. Aspir’in hayvan beslenmesinde de kullanma imkanı vardır ve yemde protein ve yağ miktarını artırması hayvancılık yapan üreticiler için ayrı bir avantajdır. Aspir bitkisi, yeşilken direkt olarak hayvanın otlatılmasında da uygundur. Direkt otlatmanın yanında, silaj veya kuru ot yani yem yapımına da elverişlidir. Yem olarak çok besleyici olup besin değeri en az yulaf ve yonca kadardır." diye konuştu.

Önceki yıllarda çiftçinin pazar sıkıntısı yaşamasından dolayı Aspir ekiminin azaldığını söyleyen Özdemir, "Geçtiğimiz yıl ilimizde 6 bin dekar sözleşmeli ekim yapıldı ve çiftçimiz ürününü anında pazarlamış oldu. Bu yıl da yine sözleşmeli ekimler yapılmaktadır. Bu yıl ayrıca Pankobirlik, Tarım Kredi Kooperatifleri de sözleşmeli ekim ve tohum sağlama konusunda çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmaların ilimizde aspir ekimini artıracağını düşünüyoruz ve çiftçimizin de bu yıl nadas olan alanlara aspir ekmesini istiyoruz. Aspir ekildiğinde çiftçimiz hem daha fazla mazot ve gübre desteği alacak, hem de aspir bitkisine verilen teşviklerden yararlanmış olacak." ifadelerini kulandı.


CİHAN

Yorumlar