Özarslan: Yolsuzluk ve rüşvet, dokunulmazlık kapsamından kaldırılmalı

Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, yolsuzluk ve rüşvet gibi suçların dokunulmazlık kapsamından kaldırılması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Özarslan: Yolsuzluk ve rüşvet, dokunulmazlık kapsamından kaldırılmalı

Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, yolsuzluk ve rüşvet gibi suçların dokunulmazlık kapsamından kaldırılması gerektiğini söyledi. Özarslan, “Türkiye’de yasama dokunulmazlığının yolsuzluk suçlarını da kapsayacak şekilde geniş tutulması, hesap verilebilirliği ortadan kaldırmakta ve sorunların cezasız kalması sonucunu doğurmaktadır.” dedi.

Şişli’de bulunan Şeffaflık Derneği Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında Türkiye’deki yolsuzluklarda karşılaşılan temel sorunlar ele alındı. Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, Türk siyasi sistemindeki temel sorunlarla mücadele etmenin ve bunları mümkün olduğunca süratle çözmeye başlamanın, yolsuzluk iddialarına ilişkin kapsamlı ve usulüne uygun bir soruşturmaya odaklanmak kadar önemli olduğunu söyledi. Özarslan, “Türkiye’de siyasetçileri kapsayan siyasi etik yasası bulunmamaktadır. 2007’lerden gelen birçok siyasi etik tasarısı bulunmaktadır ancak bunların hiçbiri yasalaşmadı. Bir kamu görevlisini bağlayan etik kurallar mevcutken siyasetçiler için bunu kapsayan yasal bir düzenleme yok. Bu açıdan Türkiye oldukça geri bir yerde. Hediye alma yasağıyla ilgili bütün dünyada yerleşmiş belirli standartlar, belli rakamlar vardır. Ancak Türkiye bu temel mekanizmalardan yoksun olduğumuzu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk ve rüşvet gibi suçların dokunulmazlık kapsamından kaldırılması gerektiğini belirten Özarslan, "Türkiye’de yasama dokunulmazlığının yolsuzluk suçlarını da kapsayacak şekilde geniş tutulması, hesap verilebilirliği ortadan kaldırmakta ve sorunların cezasız kalması sonucunu doğurmaktadır. Dokunulmazlık kalkanına sahip olmak isteyen birçok vekilin meclise girdiğini gördük. Yolsuzluk ile ilgili soruşturmalarda sürecin durması ve sorunluların cezalandırılamaması gibi işleyen bir sistem söz konusudur. Türkiye bu anlamda en geniş dokunulmazlıklara sahip ülkelerden biridir.” diye konuştu.

Tüm seçilmişler, üst düzey bürokratlar ve siyasi parti başkanlarının mal bildirimlerini halk ile paylaşması gerektiğini aktaran Özarsalan, Türkiye’de böyle bir sistemin olmadığını belirtti.

17 Aralık tarihinde gerçekleşen rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun hatırlatılması üzerine Özarslan, şunları kaydetti: “Bu gibi skandallar, bunun gibi kriz durumları bir yandan temizlenmek için iyi bir fırsattır. Problemli alanlarınız, sorun yaratan alanlarınız ortaya çıkmış demektir. Yolsuzluk algı endeksinde yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili büyük skandallar söz konusu olduğunda ya da ülke bir finansal krizden geçiyorsa izleyen yıllara bakıldığında bunların yansıması görünüyor. Ancak bu süreçten bir çıkış yolu da vardır. Bu süreci iyi yönetirseniz, sorunlu alanları saptar gerekli düzenlemeleri yapar ve acil olarak önlem alırsanız. Bu sorunların üzerine gidiliyor izlenimi verir ve bu son derece yararlı bir durumdur. Eğer ki üstü kapatılmaya çalışılıyorsa önümüzdeki yıllarda yolsuzluk ile ilgili algımızı olumsuz etkileyecektir.”
CİHAN

Yorumlar