Oylarını bilirkişi masrafını karşılayacak adaya verecekler

Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı Karayılan ve Kurtpınar beldelerindeki vatandaşlar, yerel seçimlerinde oylarını, bilirkişi masrafını kim karşılarsa ona verecek.

Google Haberlere Abone ol
Oylarını bilirkişi masrafını karşılayacak adaya verecekler

Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı Karayılan ve Kurtpınar beldelerindeki vatandaşlar, yerel seçimlerinde oylarını, bilirkişi masrafını kim karşılarsa ona verecek. Buradaki vatandaşlar, yerleşim yerinin yanıbaşında kurulan kömür tevzi alanlarının kaldırılması için iki yıldır hukuk mücadelesi veriyor. Tevzi alanından çıkan toz sebebiyle astım hastalığının yayıldığı, hamilelerin düşük yaptığı beldede temiz hava solumak, özellikle yaz aylarında büyük sıkıntı oluyor. Mahkeme, köyün tevzi alanından olumsuz etkilendiği kararı alınca kömür şirketleri, temyiz için bir üst mahkemeye başvurdu. Bunun üzerine bilirkişi incelemesi için Ankara’dan uzman istedi. Mahkeme, bilirkişi için ödenecek 12 bin lirayı isteyince köylüler de parayı kim karşılarsa ona oy verme kararı aldı.

Karayılan beldesinde oturan Recep Tosun, tevzi alanlarının iki yıl önce un fabrikası yapılacağı gerekçesiyle açıldığını, daha sonra kömürler getirilerek biriktirildiğini söyledi. Kömürlerin zararı olmayacağının söylendiğini aktaran Tosun, yaklaşık 200 kişinin mahkemeye başvurduğunu belirtti. İlk aşamada bilirkişinin beldelerine gelerek zararı tespit ettiğini, bunun üzerine kömür firmalarının üst mahkemeye başvurup Ankara’dan bilirkişi istediğini dile getiren Tosun, “Bilirkişi ücreti olarak 12 bin lira vermemiz gerekiyor. Bizim halkımız zaten zar zor kendini geçindiriyor, bu parayı nereden bulacak? 12 milyarı kim bize verirse yaklaşık 700 kişi onun arkasından gideceğiz, halk öyle bir hale geldi. Kim bizim sağlığımızı ve bu ihtiyacımızı giderirse onun arkasındayız.” dedi.

Kömür tozundan en çok etkilenenler ise kadınlar. Bölgeye kömür geldiğinden beri çok rahatsız olduklarını ifade eden Teslime Özşafak, her gün ev temizlemekten psikolojilerinin bozulduğunu söyledi. Ağaçların meyve vermez olduğunu, sebzelerin yetişmediğini vurgulayarak, “Üzümlerimiz olmuyor. Yeşilliklerimizi yıkadığımız zaman simsiyah kömür tozu birikiyor içine. Çocuklarımız astım hastası oldu, kendim astım hastasıyım, halimiz çok kötü bizim. Bizi kurtarsınlar yani, bir çaresine baksınlar, artık dayanamaz olduk. Çok kötü durumdayız, çocuklarımız her gün yavaş yavaş ölüyor. Hastalıklar çoğaldı, gelinlerimizde düşükler arttı. Bunun bir çaresine bakılmasını istiyoruz, çok mağdur durumdayız.” şeklinde konuştu.

Oğlu 1 yaşındaki Esabil’in tozlu hava yüzünden astım bronşit olduğunu dile getiren Emine Gök ise üç dört ay önce ameliyat geçirdiğini aktardı. Kömürü sulamak için köyün lağım sularının fıskiyelerle sıkıldığını belirterek, “Oradaki pis hava çocuklarımızı etkiliyor. Onu teneffüs ediyoruz. Çocuğum üç dört ay önce ishal oldu, hastaneye yattı, ishale bağlı ameliyat dediler. Bağırsak düğümlenmesi dediler. 10 gün hastanede rezil olduk. Ayda üç dört kere hastaneye gidip geliyoruz. Bizim hem maddi hem manevi zararımız çok büyük.” diye konuştu. Hamile ineklerin ve koyunların da düşük yaptığını anlatan Gök, “Buzağılarımız, koyunlarımız hep düşük yapıyor. Doğan kuzular da hep ölüyor, sakat doğuyorlar. Temizlikten de bıktık. Evim kapalı olduğu halde devamlı içeriye toz giriyor. Evim çok yakın, çocuklarım çok küçük, hastalar ve bu havayı teneffüs ediyor. Yetkililerden bizi kurtarmasını istiyoruz. Ne olur gelsinler baksınlar. Herkes boş verip geri dönüyor. Bizi değil de çocuklarımızı kurtarsınlar; bize zaten acımıyorlar, çocuklarımıza acısınlar. Biz bıktık, bu havayı solumak istemiyoruz. Ya kendileri göçsünler gitsinler ya da yardım etsinler.” dedi. CİHAN

Yorumlar