OYAK davası sanığı: Saldırgan tahliye edildi, ben de olmalıyım

Danıştay saldırısında güvenlik kameraları görüntülerinin silindiği iddiasıyla açılan OYAK davasının tutuklu sanığı kurumun eski Genel Müdürü Orhan Çoban da yeni kanun kapsamında tahliye istedi.

Google Haberlere Abone ol
OYAK davası sanığı: Saldırgan tahliye edildi, ben de olmalıyım

Danıştay saldırısında güvenlik kameraları görüntülerinin silindiği iddiasıyla açılan OYAK davasının tutuklu sanığı kurumun eski Genel Müdürü Orhan Çoban da yeni kanun kapsamında tahliye istedi. Çoban’ın avukatı saldırıyı gerçekleştiren Alparslan Arslan’ın tahliye olduğu bir durumda kayıtları sildiği iddia edilen kişinin de serbest kalması gerektiğini savundu.

Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silinmesine ilişkin yürütülen soruşturmada Ocak 2012'de tutuklanan Orhan Çoban'ın avukatı tahliye dilekçesini İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Tutukluluk süresini 5 yıla indiren yasal değişiklik hatırlatılan dilekçede, Orhan Çoban'ın 2 yıldır tutuklu olduğu belirtildi. Danıştay saldırısını gerçekleştiren Alparslan Arslan'ın dahi tahliye olduğu ifade edilen dilekçede saldırıya ilişkin kayıtları sildiği iddia edilen Çoban'ın da tahliye edilmesi gerektiği vurgulandı.

İddianamede, Orhan Çoban'ın Ergenekon Terör Örgütü’nün amaçlarından olan ülkede kaos ortamı oluşturmak amacıyla yapılan Danıştay saldırısını kolaylaştırmak amacıyla bilgi işlem sorumlusu Barış Demirtaş'a talimat vererek kameraların kayıt yapmasını engellettiği, hard disklerde bulunan kayıtları sildirmek suretiyle örgütün amaçlarına hizmet ettiği belirtilmişti.

Çoban'ın "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Ayrıca, "Tasarlayarak kamu görevi nedeniyle kasten adam öldürmeye yardım", "4 kişinin yaralanması sonucu adam öldürmeye teşebbüs suçuna yardım etmek" suçlarından da 150 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada tutuklu olarak sadece Orhan Çoban kalmıştı. Ancak yeni düzenleme ile eski özel yetkili olan bu mahkeme ortadan kaldırıldı.
CİHAN

Yorumlar