Oy vermek için Türk vatandaşlığından çıkış şart olmamalı

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanvekili Eva Högl, uzun yıllar Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmalarının önünün açılması gerektiğini söyledi. “Almanya’da yaşayan göçmen kökenli insanları,...

Google Haberlere Abone ol
Oy vermek için Türk vatandaşlığından çıkış şart olmamalı

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanvekili Eva Högl, uzun yıllar Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmalarının önünün açılması gerektiğini söyledi.

“Almanya’da yaşayan göçmen kökenli insanları, ağırlıklı olarak da Türk vatandaşlarını Alman siyaseti için kazanmalıyız.” tespitini dile getiren Högl, özellikle yaşlı nesle mensup kişilerin Türk vatandaşlıklarını bırakmamalarını anladığının ise altını çizdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Högl, yerel ve federal seçimler için oy verme hakkının genişletilmesini istediğini ve partisi içinde mevcut konuda görüş birliğinde olunduğunu kaydetti. “Uzun senelerdir Almanya’da yaşayan, ülkeyi vatanı olarak gören, çalışan, vergisini veren, mükemmel biçimde uyum sağlayan, çocuklarını bu ülkede yetiştiren Türk vatandaşlarının sadece Alman vatandaşı olmamalarından ötürü oy kullanamamalarını” eleştiren SPD Federal Meclis Grubu Başkan vekili Eva Högl, “İlk adım, yerel seçimlerde oy kullanma hakkının Türk vatandaşlarına verilmesidir.” çıkışında bulundu.

Büyük koalisyon ortağı Hıristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) yeni yürürlüğe giren ve gençleri kapsayan çifte vatandaşlığa da karşı çıktıklarını hatırlatan Högl, Türk vatandaşlarına yerel ve genel seçimlerde oy hakkına atfen, diplomatik bir dille, bunun da gelecekte mümkün olabileceğini savundu. Açıklamalarının devamında “Birinci ve ikinci neslin, vatanlarına hissi bağlarından ötürü Türk vatandaşlıklarını bırakamamalarını anlıyorum.” diyen Högl, bu durumun Türk vatandaşlarına Alman siyasetinin kapısının kapatılmasına yol açmamasının önemli olduğunu söyledi.

Eva Högl, "Türk vatandaşlarının Federal Meclis seçimlerinde yer almaları için Federal Anayasa değişikliği gerekli. Bunu nasıl başarabileceksiniz?" yönündeki soruyu ise şu şekilde cevaplandırdı: "Evet, Türk vatandaşlarına seçimlerde katılım hakkının sağlanması konusu SPD seçim programında yer almasına rağmen, Büyük Koalisyon anlaşmasında bulunmuyor. CDU/CSU’nun çoğunluğunu kazanamadığımızı da biliyorum. Ancak yine de Birlik Partileri içinde azınlık da da olsalar teklifimizi destekleyen milletvekilleri var. Mevcut durum bizim bu meseleyi gündeme getirmeyeceğimiz anlamına da gelmiyor. Bir vizyon sahibi olarak toplumu değiştirmek istiyorum. Yabancılar kanunu kapsamında Türk vatandaşlarına yönelik seçimlere katılım hakkı konusunu meclis oturumlarında dile getirmeye devam edeceğim. Konunun takipçisi olacağım." CİHAN

Yorumlar