Oturum paralarının "geri ödeme" tarihi belli oldu

Almanya'da Türk vatandaşlardan oturum belgeleri için alınan harca 28,80 Euro sınırı koyan Federal İçişleri Bakanlığı, geri ödenecek oturum harcı fazlalıklarının da hangi tarihten itibaren geçerli olduğunu açıkladı. Konu hakkında Cihan...

Google Haberlere Abone ol
Oturum paralarının "geri ödeme" tarihi belli oldu

Almanya'da Türk vatandaşlardan oturum belgeleri için alınan harca 28,80 Euro sınırı koyan Federal İçişleri Bakanlığı, geri ödenecek oturum harcı fazlalıklarının da hangi tarihten itibaren geçerli olduğunu açıkladı. Konu hakkında Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, 15 Mayıs 2013 tarihinden bugüne kadar oturum belgeleri için 28,80 Euro'dan fazla para ödeyen vatandaşların ödedikleri fazla paranın yabancılar daireleri tarafından geri ödeneceğini duyurdu. Bakanlık yetkilisi, bu tarihte Leipzig İdari Mahkemesi'nin konu hakkında açılan davaya gerekçeli kararını açıkladığını ve bu nedenle yeni uygulama için de bu tarihin baz alındığını sözlerine ekledi.

6 Mayıs 2014 tarihinde yeni oturum belgesi düzenlemesinde değişiklik yapan Alman hükümeti, Türk vatandaşlarının oturum belgeleri için kişi başına 135 Euro yerine en fazla 28,80 Euro ve oturum belgesi müracaatı esnasında 24 yaşın altında bulunan vatandaşların sadece 22,80 Euro ödemesini kararlaştırmıştı. Federal İçişleri Bakanlığı’nı oturum düzenlemesinde değişikliğe iten asıl neden ise geçen yıl Leipzig İdari Mahkemesi’nin Türk vatandaşı işçilere Avrupa Birliği (AB) vatandaşları gibi muamele edilmesi yönünde verdiği karar oldu.

Kararına gerekçe olarak 1963 yılında AB ve Türkiye arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nı gösteren mahkeme, oturum belgesi için Türk vatandaşlarından alınan paranın antlaşmaya aykırı olduğunu ve Türk işçilerine AB vatandaşlarına kıyasla haksızlık yapıldığını açıkladı.

Almanya’da yaşayan tüm Türklerin ve Almanya’ya gelmek isteyen her Türkün 1963 yılında yapılan Ankara Antlaşması (Assozierungsabkommen) kapsamına girmediğini belirten yetkili, bu antlaşma kapsamına giren ve indirimli oturum belgesi uygulamasından faydalanacak Türk vatandaşları konusunda şu bilgileri aktardı: "Almanya’da düzenli iş pazarında çalışan Türk işçiler, Türk vatandaşı işçinin eşi olarak Almanya’ya gelenler ve çalışan Türk vatandaşının Almanya’da meslek eğitimini bitirmiş çocukları.

Bu çocukların bir velisinin en az 3 yıl Almanya’da çalışmış olması gerekiyor." Bakanlık yetkilisi ayrıca, 7 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni uygulamanın Almanya’da tüm yabancılar dairesinde geçerli olduğunun altını çizdi. CİHAN

Yorumlar