Oturum iznini 17 yıl mücadele ettikten sonra aldı

Hollanda'da yaşayan bir Türk, 17 yıllık bir mücadelenin ardından oturumunu almaya hak kazandı. Bu dava örnek gösterilerek aile birleşimi ve oturum alınmasının kolaylaşması bekleniyor.Adı açıklanmayan Türk kadının davasını yakından...

Oturum iznini 17 yıl mücadele ettikten sonra aldı

Hollanda'da yaşayan bir Türk, 17 yıllık bir mücadelenin ardından oturumunu almaya hak kazandı. Bu dava örnek gösterilerek aile birleşimi ve oturum alınmasının kolaylaşması bekleniyor.

Adı açıklanmayan Türk kadının davasını yakından takip eden Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı (HTHB) ve Avukat Ejder Köse, "Avrupa Birliği ve Türkiye arasında var olan Ankara Antlaşmasını (Katma Protokoller, ve Ortaklık Konsey Kararları dahil) denetleyen AB Adalet Divanı (ABAD), Hollanda’da yasayan, ama yasal statüsü olmayan Türk vatandaşlarından istenen, şart koşulan MVV vizesinin Ankara Antlaşmasına istinaden, 1 Aralık 1980 yılında yürürlüğe giren ‘Ortaklık Konsey Kararı 1/80’in 13’üncü maddesine aykırılığından dolayı, MVV şartının Türklere geçersizliği kanaatine vardı." dedi.

Herhangi bir yabancı (Türkler dahil) Hollanda’da ikamet/oturum hakki elde edebilmesi için, ilk önce kendi ülkesindeki Hollanda Büyükelçiliği veya Hollanda Başkonsolosluğu aracılığıyla MVV (oturum vizesi) alma yükümlülüğü var. MVV vizesi (oturum vizesi) olmaksızın oturum müracaatı yapıldığında, başvuru reddediliyor. Kısacası, Hollanda Devleti bir yabancının oturum alma hakkini önceden denetliyor, bütün kriterlere uyum sağlandığı tespit edildikten sonra ancak, o kişinin Hollanda'ya gelmesine izin veriyor. Bu vizeyle Hollanda’ya yasal giriş yapan yabancıya oturum müracaatı yapma imkanı doğuyor

Güncel hayatta ve pratikte bu kararın bir sürü kolaylıkları beraberinde getirdiğine dikkat çeken Köse "Yasal olmayan veya seyahat vizesiyle Hollanda'da bulunan Türk vatandaşı, Hollanda’da (veya başka bir AB ülkesinde) 1 Aralık 1980 yılındaki o ülkedeki kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Yani 2013’teki yasalar değil, 1 Aralık 1980 yasaları geçerlidir. Aile birleşiminden faydalanmak isteyen ve yasal olmayan vatandaşlarımız, bu karara dayanarak, Türkiye'ye gitmeksizin direkt olarak oturum başvuruşu yapma hakkı çıkmıştır." dedi. CİHAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×