Oturum harcına ödenen fazla parayı geri almak için yazılı müracaat şart

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının, 15 Mayıs 2013'ten bugüne kadar ödedikleri fazla oturum harçlarını geri almaları için kendilerinden sorumlu yabancılar dairesine resmi ve yazılı müracaatta bulunmaları gerekiyor. Geri ödemeyle ilgili...

Google Haberlere Abone ol
Oturum harcına ödenen fazla parayı geri almak için yazılı müracaat şart

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının, 15 Mayıs 2013'ten bugüne kadar ödedikleri fazla oturum harçlarını geri almaları için kendilerinden sorumlu yabancılar dairesine resmi ve yazılı müracaatta bulunmaları gerekiyor. Geri ödemeyle ilgili uygulamalarını anlatan çeşitli şehirlerdeki yabancılar dairelerinin üzerinde durduğu önemli bir nokta da fazladan ödenen miktarı geri almak için geç kalınmaması.

Federal İçişleri Bakanlığı, 6 Mayıs 2014 tarihli oturum düzenlemesinde yaptığı değişiklikle Almanya'da oturum izni belgesi alan Türk vatandaşlarının 135 Euro yerine en fazla 28,80 Euro ödemesini kararlaştırdı. Oturum belgesi müracaatı esnasında 24 yaşın altında bulunan vatandaşların ise sadece 22,80 Euro ödemesi gerekiyor Uygulamadan faydalanacak vatandaşlar konusunda da bir bakanlık yetkilisi şu bilgileri aktardı: Almanya'da düzenli olarak iş pazarında çalışan Türk işçiler, Türk vatandaşı işçinin eşi olarak Almanya'ya gelenler ve çalışan Türk vatandaşının Almanya'da meslek eğitimini bitirmiş çocukları. Bu çocukların bir velisinin en az 3 yıl Almanya'da çalışmış olması gerekiyor. Yetkili ayrıca, yeni uygulamanın Almanya'da tüm yabancılar dairesinde geçerli olduğunun altını çizdi.

YABANCILAR DAİRELERİ FAZLA PARALARI GERİ ÖDEYECEK

Berlin İçişleri ve Spor Senatosu, yeni oturum düzenlemesi yürürlüğe girene kadar Türk vatandaşlarından süresiz oturum için 135 Euro alındığını açıkladı ve vatandaşların sorumlu oldukları yabancılar dairesine giderek şahsen bir yazı kaleme alıp harcın fazlalık kısmının geri talep edilmesini istedi.

Fazla ödenen harçların geri ödenmesi için hazır formların olmadığını açıklayan Kassel Yabancılar Daireleri yetkilileri de Türk vatandaşlarından 7 Mayıs 2014 tarihinden itibaren düşük oturum harcı alındığını ve daha önce fazla alınan harçların geri ödenmesi için resmi müracaata gerek olduğunu duyurdu.

Hamburg eyaletinde ve Dortmund Yabancılar Dairesinde, Kuzey Ren-Wesfalya eyaletinde olduğu gibi 19.03.2013 tarihinde verilen Federal İdari Mahkeme kararından sonra Türk vatandaşlarından sadece 30,80 Euro alınmış. Yeni düzenleme ile miktarın 28,80'e ve 24 yaş altı kişiler için 22,80 Euro'ya düşürüldüğünü açıklayan yetkililer, alınan fazla harcın geri ödenmesi için yazılı müracaat talep etti.

Aachen ve Mannheim kentlerinde ise Federal İdari Mahkeme kararının ardından Türk vatandaşlarından sadece 28,80 Euro talep edildiği açıklandı.

Düsseldorf kentinde ise 19 Mart 2013 tarihli mahkeme kararından Temmuz 2013 tarihine kadar eski oturum düzenlemesi uyarınca Türk vatandaşlarından oturum ücreti alındığı açıklandı. 26.07.2013 tarihinden itibaren yeni düzenlemedeki harç miktarının Türklerden istendiğini kaydeden yetkililer, fazla alınan harçların geri ödenmesi için de oturum alan vatandaşlara özel formlar verildiğini ve şimdi vatandaşların doldurup getirdiği bu formların gözden geçirildiğini belirtti.

GERİ ÖDEMELER EN FAZLA BİR YIL GERİYE DÖNÜK YAPILIYOR

Bavyera'da yüksek oturum harcı alınmıştı. Yeni düzenleme hakkında internet sitesinde bir duyuru yayınlayan Münih Yabancılar Dairesi, 15 Mayıs 2013 ve 14 Mayıs 2014 tarihleri arasında Türk vatandaşlarından söz konusu meblağın üzerinde alınan harçların geri ödeneceğini, fakat bunun için müracaatların 31 Temmuz 2014 tarihine kadar yapılmasını talep etti. Alman yasalarına göre, resmi bir kuruma yapılan fazla ödemeler en fazla bir yıl geriye dönük olarak yapılabiliyor. Bu nedenle fazla oturum harcı ödeyen vatandaşların ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. CİHAN

Yorumlar