Oturum belgesi için fazladan alınan ücretler geri ödenecek

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarından alınan oturum belgesi ücretini 28,80 Euro düşürmesinin ardından şimdiye kadar oturum belgesine fazla para ödeyenler için de önemli bir bilgi verdi. Uygulamadan Almanya'daki pek çok...

Google Haberlere Abone ol
Oturum belgesi için fazladan alınan ücretler geri ödenecek

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarından alınan oturum belgesi ücretini 28,80 Euro düşürmesinin ardından şimdiye kadar oturum belgesine fazla para ödeyenler için de önemli bir bilgi verdi. Uygulamadan Almanya'daki pek çok Türk vatandaşı faydalanacak.

Federal İçişleri Bakanlığı, oturum düzenlemesinde yaptığı değişiklikle Almanya’da oturum izni belgesi alan Türk vatandaşlarının 135 Euro yerine en fazla 28,80 Euro ve oturum belgesi müracaatı esnasında 24 yaşın altında bulunan vatandaşların sadece 22,80 Euro ödemesini kararlaştırmıştı. Konu hakkında Cihan'ın sorularına yanıt veren bakanlığın bir yetkilisi, mahkemenin karar verdiği tarihten bugüne kadar oturum belgelerine kişi başına 28,80 Euro'dan daha fazla ödeyen Türk vatandaşlarının fazla ödedikleri miktarın geri ödeneceğini açıkladı. Ancak tam tarih konusunda bakanlık ve Münih Yabancılar Dairesi net bir gün veremedi.

“Bakanlık tarafından yeni düzenlemenin yapıldığı 6 Mayıs 2014 tarihi öncesi oturum belgelerine fazla para ödeyen vatandaşların paraları geri ödenecek mi?'' sorusuna bakanlık yetkilisi şu cevabı verdi: ''Evet, vatandaşlardan haksız yere fazla alınan ücretler yetkili yabancılar dairesi tarafından geri ödenecek. Hukuki değişiklik, 19 Mart 2013 tarihli Federal İdari Mahkeme kararına ve değişiklik gerekliliği 15 Mayıs 2013'te yayınlanan gerekçeli karara dayandığı için geri ödeme sadece bu tarihten sonra artırılmış ücretler için yapılacaktır.''

Bakanlık yetkilisi yeni uygulamadan tüm Türk vatandaşlarının faydalanıp faydalanamayacağı sorusuna ise hepsinin faydalanamayacağı cevabını verdi. Almanya'da yaşayan tüm Türklerin ve Almanya'ya gelmek isteyen her Türkün 1963 yılında yapılan Ankara Antlaşması (Assozierungsabkommen) kapsamına girmediğini belirten yetkili, bu antlaşma kapsamına giren ve indirimli oturum belgesi uygulamasından faydalanacak Türk vatandaşları konusunda şu bilgileri aktardı: Almanya'da düzenli iş pazarında çalışan Türk işçiler, Türk vatandaşı işçinin eşi olarak Almanya'ya gelenler ve çalışan Türk vatandaşının Almanya'da meslek eğitimini bitirmiş çocukları.

Bu çocukların bir velisinin en az 3 yıl Almanya'da çalışmış olması gerekiyor. Bakanlık yetkilisi ayrıca, 7 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni uygulamanın Almanya'da tüm yabancılar dairesinde geçerli olduğunun altını çizdi. Federal İçişleri Bakanlığı’nı oturum düzenlemesinde değişikliğe iten asıl neden ise geçen yıl Leipzig İdari Mahkemesi’nin Türk vatandaşı işçilere Avrupa Birliği (AB) vatandaşları gibi muamele edilmesi yönünde verdiği karar oldu.

Kararına gerekçe olarak 1963 yılında AB ve Türkiye arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nı gösteren mahkeme, oturum belgesi için Türk vatandaşlarından alınan paranın antlaşmaya aykırı olduğunu ve Türk işçilerine AB vatandaşlarına kıyasla haksızlık yapıldığını açıkladı. AB vatandaşlarından 28,80 Euro alınırken, Türk vatandaşlarından 135 Euro ücret alınmasını da hâkimler yasalara aykırı bulmuştu. Ankara Antlaşması, AB ülkelerinde Türk vatandaşlarına daha önce verilen hakların kötüleştirilemeyeceğini öngörüyor.

Konu hakkında konuşan Münih Karadenizliler Derneği Başkanı Süleyman Aydın, yeni uygulama ile bir mağduriyetin giderildiğini, Türk vatandaşlarının AB vatandaşı statüsünde görüldüğünü belirtti ve kararın alınmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Münih Baybrutlular Derneği Başkanı Bayram Lokman da insanların maddi açıdan rahatlayacaklarını ve bir mağduriyetin giderilmiş olacağını ifade etti. CİHAN

Yorumlar